Biberlerde patates Y vitüsüne (PVY) dayanıklılık özelliği için bulk segregant analizi (BSA) tekniği ile RAPD (Random amplified polymorphic DNA) markerlarının araştırılması
- Tez No: 77128
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: biber, PVY, RAPD, BSA, moleküler marker, pepper, PVY, RAPD, BSA, molecular markers
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZÎ BİBERLERDE PATATES Y VİRÜSÜNE (PVY) DAYANIKLILIK ÖZELLİĞİ İÇİN BULK SEGREGANT ANALİZİ (BSA)TEKNİĞİ İLE RAPD (RANDOM AMPLIFIED POLYMORPHIC DNA) MARKER'LARININ ARAŞTIRILMASI ERCAN EKBİÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Kazım ABAK Yıl: 1998, Sayfa: 53 Jüri: Prof Dr. Kazım ABAK Doç.Dr. Saadet BÜYÜKALACA Doç.Dr. Nebahat SARI ÖZ Bu araştırma 1997-1998 yıllan arasında Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür. Biberlerde patates Y virüsüne (PVY) dayanıklılık özelliği için RAPD marker'larının belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada Bulk Segregant Analizi (BSA) tekniği kullanılmıştır. KM1 (Kahramanmaraş biberinden seçilen bir hat) ve CM 334 (Serrano Criollo de Morelos çeşidinden selekte edilen bir hat) genotiplerinden F2 ve BC1 populasyonları elde edilmiş ve bunların PVY- 1,2 ırkına karşı gösterdikleri reaksiyonlar gözlemlenmiştir. Virüs testinden sonra F2 ve BC1 populasyonlarından 12 dayanıklı ve 12 duyarlı birey seçilmiş ve iki DNA bulk'ı oluşturulmuştur. PCR analizlerinde 47 primer tek olarak kullanılırken bu primerlerin bazıları da ikili kombinasyon halinde denenmiştir. İkili kombinasyon halinde kullanılan primerler iyi sonuç vermemiştir. Ayrıca tek olarak denenen primerlerden 24 nolu primer (5' GGA TGA GAC G 3') ilk PCR reaksiyonunda bulklar arasında polimorfik görünmesine rağmen ikinci tekrarında aynı sonucu vermemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SEARCH FOR RAPD (RANDOM AMPLIFIED POLYMORPHIC DNA) MARKERS USING BULK SEGREGANT ANALYSIS (BSA) TECHNIQUE ON PEPPER FOR RESISTANCE TO POTATO VIRUS Y (PVY) ERCAN EKBİÇ DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Kazım ABAK Year: 1998, Page:53 Jury: Prof. Dr. Kazım ABAK Assoc.Prof.Dr. Saadet BÜYÜKALACA Assoc.Prof.Dr. Nebahat SARI ABSTRACT This study was carried out in Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Çukurova between 1997-1998. Bulk Segregant Analysis (BSA) technique was used to reveal RAPD markers for resistance to PVY on pepper. After obtaining F2 and BC1 populations from the cross between KM1 (a line selected from Kahramanmaraş pepper population) and CM 334 (a line selected from Serrano Criollo de Morelos pepper variety), the progenies were tested by PVY- 1,2 pathotype. According to the segregating test, two DNA bulks were established as resistant and susceptible, and included 12 progenies in each bulk. In PCR reactions, 47 different primers were used singly and also some of these primers tested in two-primer combination. The combined primers did not give good results. The primer No: 24 (5' GGA TGA GAC G 3') produced a polimorphic band between the bulks in the first PCR reaction but it was not found to be repeatable.