İzmir İlinde biberlerdeki viral hastalık etmenlerinin ve oranlarının saptanması ve bazı biber çeşitlerinin bu viruslara reaksiyonlarının belirlenmesi üzerine araştırmalar
  1. Tez No: 77443
  2. Yazar: MUSTAFA GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YORGANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, virüs, AMV, CMV, PVY, TMV, çeşit reaksiyonu, Pepper, virus, AMV, CMV, PVY, TMV, reactions of cultivar
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
VI ÖZET İZMİR İLİNDE BİBERLERDEKİ VİRAL HASTALIK ETMENLERİNİN VE ORANLARININ SAPTANMASI VE BAZI BİBER ÇEŞİTLERİNİN BU VİRUSLARA REAKSİYONLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR GÜMÜŞ, Mustafa Doktora Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ülkü YORGANCI Eylül 1998, 118 sayfa Bu çalışmada İzmir ilinin önemli biber üretim alanlarında görülen virüs hastalıklarının yaygınlık oranları ve yaygın olarak yetiştirilen biber çeşitlerinin bu virüslere karşı olan reaksiyonları incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmada biber alanlarında bulunan virüs belirtilerinin yaygınlık oranlan saptanmıştır. Yapılan surveyde bitkilerde yapraklarda mozayık, deformasyon, sarı band şeklinde lekeler, kıvırcıklaşma, gövdede nekrozlar, bitkilerde bodurlaşma, meyvelerde yanıklık ve deformasyonlar gibi belirtilere rastlanmıştır.VII Survey sırasında 7 ilçeden toplam 88 örnek toplanmış, virüs belirtisi gösteren bu örneklede mekaniksel inokulasyon ve Elisa testi yöntemi ile yaygın olan virüsler tespit edilmiştir. Elde edilen izolatların elektron mikroskopda görüntüleri fotoğraflanmıştır. Bölgemizde yaygın olarak problem olan virüslerin TMV Tütün mozayık virüsü), PVY (Patates y virüsü), CMV (Hıyar mozayık virüsü) ve bunların karışık olarak oluşturdukları enfeksiyonlar olduğu saptanmıştır. Ayrıca, bölgede yetiştirilen Acı sivri, Tatlı sivri, Dolmalık ve yağlık biber çeşitlerinin yapılan bu araştırma sonucunda bölgede biberlerde yaygın olarak gözlenen virüslere karşı reaksiyonları belirlenmiştir. Bu çalışma 1995-1998 yıllan arasında Ege Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT THE STUDIES ON THE DETECTION OF THE VIRUSES AND THEIR INCIDENCE IN PEPPERS IN IZMIR PROVINCE AND THE DETERMINATION OF THE REACTIONS OF CERTAIN PEPPER ' CULTIVARS TO THESE VIRUSES GUMUS, Mustafa PhD thesis, Plant Protection Department Supervisor : Prof.Dr.Ülkü YORGANCI September 1998, 1 18 pages In this study, the incidence of virus disease in potential pepper growing areas of Izmir province and the reactions of some pepper varieties which were commonly grown against these viruses were investigated The incidence of the symptoms of viruses found in pepper growing areas was determined by this research The various symtoms such as mosaic, deformation, spots or flecks of yellow banding, crinckle in the leaves, necrosis in the stem, dwarfing, blighting and deformation in fruits were observed in the survey. In the course of survey, the total of 88 samples from 7 town were collected and prevalence viruses were detected by using mechanic inoculation to test plants and Elisa assays. The isolates from the sample were examined with electron microscope. It was found that TMVIX (Tobacco mosaic virus), PVY (Potato virus Y), CMV (Cucumber mosaic virus) were the most prevalent viruses and their mixed infections were present in the samples from research areas. Morover, the reactions of cultivars like Aci sivri, Tatli sivri, Dolmalik and Yağlik grown in the region to the viruses revealed in the study were found out. The present work was performed in Department of Plant Protection, Ege.Univesity. Faculty of Agriculture between the years of 1995-1998