Katı kültür fermentasyonu uygulanan fiğ tohumunun etlik piliçlerin beslenmesinde kullanımı
The use of solid state fermented common vetch seed in broiler nutrition
- Tez No: 771309
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN KIRKPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, fiğ, katı kültür fermantasyonu, enzim, sindirilebilirlik, Broiler, vetch, solid state fermentation, enzyme, digestibility
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yemler ve Hayvan Besleme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez çalışmasında, %20 düzeyinde ham fiğ, katı kültür fermantasyonu uygulanmış fiğ ve ham fiğe enzim ilavesi yapılan yemler ile beslenen etlik piliçlerin performans, karkas özellikleri, et kalitesi ve yemlerin sindirim derecesi üzerine etkileri incelenmiştir. Ham fiğ tohumlarının katı kültür fermantasyonunda mikroorganizma olarak Aspergillus niger kullanılmış ve fermantasyon 72 saat sürdürülmüştür. Kırk iki gün süren deneme süresince elde edilen veriler değerlendirildiğinde; fermantasyon işleminin, ham fiğ kullanımına göre tüm üretim dönemi için performans parametreleri üzerine önemli bir etkisi bulunmamıştır. Ham, fermante veya enzim ilaveli olarak fiğ kullanılması ile grupların canlı ağırlıklarında artış eğilimi görülmüştür. Fiğ kullanımı, göğüs eti ağırlığı ve randımanı üzerine olumlu yönde etki etmiştir. Fermante veya enzim ilaveli fiğ karkas parametrelerini etkilememiştir. Karaciğer ağırlıkları muamele gruplarında artış göstermiştir. Duodenum ağırlığı ham fiğ kullanımı ile artmış ancak enzim kullanımı veya fermantasyon işleminin etkisiyle bu artış ortadan kalkmıştır. İnce bağırsak ağırlığı ise fiğ kullanımı ile azalma göstermiştir. Göğüs eti L* değeri enzim ilaveli ham fiğ grubunda artış gösterirken a* değeri fermante fiğ ve enzim ilaveli ham fiğ gruplarında düşmüş, göğüs eti a* değeri ile but eti L*, a* ve b* değerleri değişmemiştir. Göğüs ve but etlerinde pH, besin madde değerleri, göğüs eti çözdürme-pişirme kayıpları, su tutma kapasitesi ile duyusal analiz değerleri muamelelerden etkilenmemiştir. Ham fiğ kullanımı ile karşılaştırıldığında, fermantasyon işlemi veya enzim ilavesi yemlerin sindirim derecelerini etkilememiştir. Bu sonuçlara göre, ham, fermante veya enzim ilaveli olarak fiğ kullanılması ile canlı ağırlıklarda artış eğiliminin görüldüğü dikkate alınarak etlik piliç yemlerinde %20 düzeyinde ham, fermante veya enzim ilaveli olarak fiğ kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effects of 20% raw vetch, solid state fermented vetch and enzyme added raw vetch addition in broiler feeds on performance, carcass characteristics, meat quality and digestibilty were investigated. Aspergillus niger was used as a microorganism in the solid state fermentation of raw vetch seeds and fermentation continued for 72 hours. According to the findings obtained during the experiment period lasting forty-two days; the fermentation process had no significant effect on the performance parameters for the entire production period compared to the use of raw vetch. When vetch was used as raw, fermented or enzyme addition, there was a tendency to increase the live weight of the groups. The use of vetch had a positive effect on breast meat weights and yields. Fermentation or enzyme addition to raw vetch did not affect the carcass parameters. Liver weights increased in the treatment groups. The weight of the duodenum increased with the use of raw vetch, but this increase was eliminated due to the use of enzymes or the effect of the fermentation process. Small intestine weight decreased with the use of vetch. While the L* value of breast meat increased in the enzyme added raw vetch group addition, the a* value decreased in the fermented vetch and enzyme added raw vetch groups, and the breast meat a* value and but L*, a* and b* values did not change. pH, nutrient values, breast meat thawing-cooking losses, water holding capacity and sensory analysis values in breast and tight meats were not affected by the treatments. Compared with the use of raw vetch, the fermentation process or the addition of enzymes did not affect the degree of digestibility of feeds. According to these results, considering that there is an increasing trend in live weights, it may be recommended to use vetch at the level of 20% raw, fermented or enzyme addition in broiler diets.