Platinin elektrokatalitik koşullarının belirlenmesi
Determination of electrocatalytic condition of platinum
  1. Tez No: 77138
  2. Yazar: GÜLŞEN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: LAS, Metanol, Elektroksidasyon, LAS, Methanol, Electrooxidation II
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ PLATİNİN ELEKTROKATALİTİK KOŞULLARININ BELİRLENMESİ GÜLSEN ARSLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Mehmet ERBİL Yıl: 1998 Sayfa: Jüri :Doç. Dr. Birgül YAZICI :Doç. Dr. Halime PAKSOY Bu çalışmamızda lineer alkil benzen sülfonat (LAS) ve metanol'ün pH= 8 ve 3'te 0.0 1M Na2S04 içerisinde Pt elektrotlar üzerindeki elektrokimyasal davranışı potansiyokinetik yöntemle araştırılmıştır. Öncelikle 0.0 1M Na2S04 çözeltisinde daha sonra bu çözeltiye 75ppm LAS veya 1M metanol ekleyerek oluşturulan çözeltilerde ve her iki pH da akım-potansiyel eğrileri elde edilmiştir. Daha sonra bu eğrilerden belirlenen yaklaşık bir potansiyel (0.8V) 75ppm LAS içeren çözeltiye daldırılmış olan Pt elektrotlar arasına uygulanmış ve çözeltide yüzey aktif madde yüzdesi (YMY) ve kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) 6 saat boyunca (YMY 30 dakika, KOİ 1 saat ara ile ) izlenmiştir. Çözeltide YMY ve KOİ azalmasını yeterince sağlayabilecek uygun potansiyeli bulmak için aynı işlemler değişik potansiyellerle (0.9, 0.7, 0.65, 0.6 V) denenmiştir. Çalışılan koşullarda elektrooksidasyonun en iyi şekilde gerçekleştiği uygun potansiyel olarak 0.7-0.6V aralığı saptanmıştır. Belirlenen bu potansiyeller hazırlanan diğer (50, 25ppm LAS ve 1M metanol içeren) çözeltilerde de denenmiş, aynı şekilde YMY ve KOİ değişimleri izlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Pt-Pt elektrot çiftlerinin kullanıldığı ve değişik potansiyellerin uygulandığı tüm ortamlarda YMY değişimin de yaklaşık %78-45 oranında azalma görülmüştür. KOİ değişimleri de buna paralellik göstermektedir. LAS konsantrasyonun azalması ile birlikte pH=8 de YMY oranındaki düşme de azalmaktadır. 1M metanol içeren ortamda ise kimyasal oksijen ihtiyacında bir miktar düşme gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER OF SCIENCE THESIS DETERMINATION OF ELECTROCATALYTIC CONDITION OF PLATINUM GÜLSEN ARSLAN ÇUKUROVA UNIVERSITY SCIENCE INSTTITUE CHEMISTRY DEPARTMENT ADVISER : Prof.Dr. Mehmet ERBİL Year: 1998 Page: Juri : Doç.Dr. Birgül YAZICI : Doç.Dr. Halime PAKSOY In this study, the electrochemical behaviour of linearalkylbenzenesulfonate (LAS) and methanol in 0.01 M Na2S04 at pH=3 and 8 on Pt electrodes has been investigated by potentiokinetic method. The anodic and cathodic semilogarithmic curcurrent-potential curves were obtained in 0.01 M Na2S04 and the same solution which contained 75 ppm LAS or 1M methanol at two pH between -1.8- 1.8V. The potential of 0.8 V have been determined by means of current potential curves and applied to Pt-Pt electrodes in 75 ppm LAS solution. The percentage of surface active material (PSM) and chemical oxygen demand (COD) remaining in solution after specified time periods (0-6hrs) were determined in which initial concentration of LAS was 75 ppm by using potentiostat. Same process repeated at different potentials for finding a suitable potential. The determined suitable potential is 0.7-0.6 V for electrooxidation at these condition. These potentials has been applied to the other prepared solution (50,25 ppm LAS and 1M methanol ) and variation of PSM-COD have been detected. According to the results, PSM decreased approximately to the % 78-45 range. The change of COD is as the same as PSM. LAS concentration decreased with the decrease of PSM at pH=8. The decrease of COD also observed in 1M methanol solution.