'Sergi' filmi bağlamında sinema ve resim ilişkisi
The relationship between cinema and painting in the context of the film 'Exhibition'
  1. Tez No: 771417
  2. Yazar: ECE UĞUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZER ANAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sergi, Ressam, Resim Sanatı, Sosyoekonomik, Exhibition, Painter, Art of Painting, Socioeconomic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Film Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Ressamların sanata yön vermesi yaşam içerisinde kendi varlıklarının somutlaşması anlamına gelmektedir. Bir ressamın veya ressamlar topluluğunun resim sanatı aracılığıyla toplumsal unsurlara ve dönemsel gelişimlere katkıda bulundukları da bilinen bir gerçektir. Her ressam kahraman olabileceği gibi, kendi haricinde başka bir kahramana da sahip olmalıdır. Salvador Dali'nin Gaia'sı, Frida Kahlo'nun Rivera'sı olmasaydı, bugün Sürrealizm 'den kim bahsederdi. Bu çalışma bir ressam ve resim sanatı temsillerinin sinema sanatında araştırılması sonucunda ortaya çıkmıştır. Çalışmanın uygulamalı analizinde Sergi isimli filme yer verilmiştir. Filmde bir ressamın sergi açma isteği; sosyoekonomik, psikolojik ve kültür faktörleri ile aktarılmıştır. Sergi'nin gelişim sürecinde ise ressam kişisinin hayatında önemli bir role sahip olan eşinin fedakârlığı kilit rol oynamaktadır. Çalışmanın teorik analizinde, filmin kuramsal çözümlemesi yapılmıştır. Uluslararası ve ulusal ressamların sosyoekonomik ve sosyokültürel yaşam biçimleri incelenirken, resim sanatının tarihsel ve güncel analizleri yapılmıştır. Tezin kapsamına göre hazırlanan içerikte sinema ve resim ilişkisi bağlamında yönetmenler ve örnek filmler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The fact that the painter's to give direction the art means the materialization of their own existence in life. It is also known fact that a painter or a group of painter's contribute to social elements and periodical developments through the art of painting. As every painter can be a hero, he/she should have another hero besides himself/herself. Who would talk about Surrealism today if not for Salvador Dali's Gaia and Frida Kahlo's Rivera? This study was produced by the research of artist and art representations in the art of cinema. In the applied analysis of the study, the film named Exhibition was included. A painter's desire to open an Exhibition in the film; transferred with socioeconomic, psychological, and cultural factors. In the development process of the Exhibition, self-sacrifice of his husband, who has an important role in the life of the painter, plays a key role. In the theoretical analysis of the study, the theoretical analysis of the film was performed. The socioeconomic and sociocultural life styles of international and national painter's and historical and contemporary analyzes of painting art were made. In the content prepared according to the scope of the thesis, directors and sample films were examined in the context of the relationship between painting and cinema.