Üniversitede öğrenim gören amatör futbolcuların rekreasyonel etkinliklere katılımını etkileyen faktörlerin yaşam doyumu düzeylerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of factors affecting the participation of recreational activities on life satisfaction levels of amateur football players educated at the university
  1. Tez No: 771438
  2. Yazar: NİHAT CAN ÖZTUNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Amatör futbolcular, Rekreasyon etkinlikleri, Yaşam doyumu, Amateur football players, Recreational Activities, Life satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma üniversitede öğrenim gören amatör futbolcuların rekreasyon etkinliklerine katılımı ve yaşam doyum düzeylerinin etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma, 185 erkek ve 15 kadın amatör futbolcu olmak üzere toplamda 200 amatör futbolcunun gönüllü katılımı ile gerçekleşti. Araştırmada“Kişisel Bilgi Formu”,“Rekreasyon Faaliyetlerine Katılım Ölçeği”ve“Yaşam Doyumu Ölçeği”kullanıldı. Katılımcıların demografik bilgilerini analiz etmek üzere frekans analizinden yararlanılmıştır. Çalışma kapsamında yaşam doyumu ölçeği ve rekreasyon faaliyetlerine katılımı etkileyen faktörler ölçeği analize dahil edilmeden önce güvenilirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara dayalı olarak ölçeklerdeki maddelerin ortalamaları üzerinden yeni değişkenler oluşturulmuştur. Oluşturulan yeni değişkenler ile hipotez testleri gerçekleştirilmiştir. Hipotez testleri öncesinde veriler için yapılan normallik testi sonucuna göre; Shapiro Wilk testinde p değeri 0,05'in üzerinde bulunup, örneklem büyüklüğü de parametrik test kriterleri için uygundur. Ölçeklerin demografik özelliklere göre kıyaslanması için Independent Sample t-test ve anova testinden yararlanılmıştır. Araştırmada, 1500-2000 TL gelire sahip amatör futbolcuların“rekreasyon etkinliklerine katılım”düzeyleri 500 TL altı gelire sahip amatör futbolculardan daha fazla bulunurken, 2000 TL üzeri gelire sahip amatör futbolcuların“yaşam doyumu”düzeyleri, 500 TL altı gelire sahip amatör futbolculardan daha yüksek bulundu. 8-11 ve 12-15 yıldır lisanslı futbol oynayan amatör futbolcuların“rekreasyon etkinliklerine katılım”düzeyleri, 1-3 yıldır amatör futbol oynayan futbolculara göre daha yüksek bulunurken, 4-7 yıldır oynayan amatör futbolcuların“yaşam doyumu”düzeylerinin, 12-15 yıldır oynayan amatör futbolculardan yüksek olduğu tespit edildi. Büyükşehirde ve ilde ikamet eden amatör futbolcuların ilçe ve köyde yaşayan amatör futbolculara oranla ortalama puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. 4-7 saat arası boş zamana sahip amatör futbolcuların“rekreasyon etkinliklerine katılım”düzeyleri, 1-3 saat arası boş zamana sahip amatör futbolculara göre daha yüksek bulundu. Sonuç olarak üniversitede öğrenim gören amatör futbolcuların, gelir seviyelerinin rekreasyon etkinliklere katılımlarında etkisi olduğu ve yaşam kalitelerinin azalmasına yol açtığı tespit edildi. Ayrıca uzun süreli lisanslı futbol oynayan amatör futbolcuların daha kısa sürede lisanslı futbol oynayan amatör futbolculara göre rekreasyon etkinliklerine daha çok katıldığı belirlendi. Köy ve ilçelerde rekreasyon alanlarının, büyükşehir ve illerdeki rekreasyon alanlarına göre daha az çeşitlilik göstermesi, köy ve ilçelerde ikamet eden amatör futbolcuların, büyükşehir ve illerde ikamet eden amatör futbolculara oranla rekreasyon etkinliklerine katılımlarının daha düşük olduğu tespit edildi. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle bireylerin çeşitli korku ve endişeler duyması yaşam doyumlarını yükseltecek etkinliklere katılımlarını sınırlamıştır. Bireylerin yaşam doyumunu arttırmak için korku ve endişe ortamının en aza indirgenmesi faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is researching of the effects of factors affecting university students' recreational activity participation on their life satisfaction levels. The research was carried out with the voluntary participation of 200 amateur football players, 185 male and 15 female amateur football players.“Personal Information Form”,“Scale of Participation in Recreation Activities”and“Scale of Satisfaction with Life”were used in research. Frequency analysis was used to analyze the demographic information of the participants. Reliability analyzes of“Scale of Participation in Recreation Activities”and“Scale of Satisfaction with Life”were realized before they were used in research. Based on the results obtained, new variables were created over the averages of the items in the scales. Hypothesis tests were realized with the newly created variables. According to the results of the normality test that was realized for datas before the hypothesis tests; in the Shapiro Wilk test, the p value is over 0.05 and the sample size is suitable for parametric test criteria. Independent Sample t-test and Anova test were used to compare the scales according to demographic characteristics. In the study, the“participation in recreational activities”levels of amateur football players with an income of 1500-2000 TL were found to be higher than those of amateur football players with an income of less than 500 TL, while the“life satisfaction”levels of amateur footballers with an income of more than 2000 TL were found to be higher than those of amateur football players with an income of less than 500 TL. The“participation in recreational activities”levels of amateur football players who have been playing licensed football for 8-11 and 12-15 years were found to be higher than those of football players who have been playing amateur football for 1-3 years, while the“life satisfaction”levels of amateur footballers who have been playing for 4-7 years were found to be higher than amateur football players who have played for 12-15 years. It has been determined that the average scores of amateur footballers living in the metropolitan and province are higher than the amateur footballers living in the district and village. The“participation in recreational activities”levels of amateur football players whose 4-7 hours of free time were found to be higher than those of amateur footballers whose 1-3 hours of free time. As a result, it has been determined that the income levels of amateur football players studying at the university have an effect on their participation in recreational activities and lead to a reduction in their quality of life. Also, it was determined that amateur football players who play licensed football for a long time are participate more to recreational activities than amateur football players who play licensed football for shorter time. It has been determined that amateur football players living in villages and districts are less likely to participate in recreational activities than amateur footballers living in metropolitan and provinces because of the recreation areas in villages and districts show less diversity than the recreation areas in metropolitan and provinces. Due to the Covid-19 pandemic which has affected the whole world, individuals' various fears about pandemic have limited their participation in activities that will increase their life satisfaction. It is thought minimizing the environment of fear and anxiety will be beneficial in order to increase the life satisfaction of individuals.