Antik Roma'da köleler ve meslekleri
Slave and their profession in Ancient Roma
  1. Tez No: 771514
  2. Yazar: CANAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN İZNİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Roma Uygarlığı, Kölelik, Meslekler, Ekonomi, Toplumsal Yaşam, Roman Civilization, Slavery, Professions, Economy, Social Life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kölelik, tanım olarak insanların özgürlüklerinden yoksun bırakılarak başkalarının malı haline getirilmesidir. Kölelik kurumu insanlık tarihi kadar eskiye dayandırılmaktadır. Tüm eskiçağ toplumlarında rastladığımız bu kurum Roma toplumunda yerini en özel biçimde almıştır. Roma bir tarım devletiydi ve bu devletin ekonomik gücünü ağırlıklı olarak köleler oluşturmaktaydı. Köleler aynı zamanda kamu, eğlence ve kolluk kuvveti gibi alanlarda da hizmet etmekteydiler. Tezimizde genel başlıklarıyla Roma uygarlığında köleler ve kölelerin meslekleri incelenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda ağırlıklı olarak filolojik kaynaklar ve arkeolojik bulgulardan yararlanılmıştır. Tezimizde ayrıca ana hatlarıyla kölelik üzerinden Roma'nın toplumsal, ekonomik ve kültürel yapısı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Slavery, by definition, is the deprivation of liberty of people and making them the property of others. The establishment of slavery is as old as human history. This institution, which we encounter in all ancient societies, took its place in Roman society in the most special way. Slaves emerged as the economic power of Rome, which was an agricultural state. Rome was an agricultural state and the economic power of this state was mainly slaves. Slaves also served in areas such as public, entertainment, and law enforcement. In our dissertation, it has been tried to examine the slaves and the professions of the slaves in the Roman civilization with their general titles. In this context, mainly philological sources and archaeological findings were used. In our thesis, it has also been tried to reveal the social, economic, and cultural structure of Rome through slavery.