Antik Yunan ve Roma'da ceza yöntemleri; İşkence teknikleri ve işkence aletleri
Punishment methods in Ancient Greece and Rome; Torture techniques and torture tools
- Tez No: 789786
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAKBULE EKİCİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Antik Yunan, Antik Roma, Ceza, İşkence, Köle, Ancient Greece, Ancient Rome, Punishment, Torture, Slave
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Antik Dönemlerden günümüze kadar gelen süreç içerisinde toplumlar değişip, gelişmişler ve bir arada yaşamanın getirdiği bir takım sorumlulukları yerine getirmek ve düzeni sağlamak için ceza ve işkenceye başvurmuşlardır. İşkencenin tam olarak ne zaman başladığı kesin olarak bilinmemekle birlikte toplum içinde hızla kullanılıp, yayıldığı görülmektedir. Antik Yunan dönemine baktığımızda polislerin kurulup, hızla büyümesinin ardından toplumsal düzende de hızlı değişim görülmüş ve aristokrat kesimin oluşmasıyla hiyerarşik yapının belirgin şekilde görülmesi sorununu beraberinde getirmiştir. Toplumsal sınıf ayrımı belirginleşmiş ve kölelik kurum haline getirilmiştir. Köleler herhangi bir hakka sahip olmamakla birlikte köleyi mal olarak görüp, alıp, satmışlar, istedikleri gibi işkence yapmışlardır. Varlığını uzunca yıllar sürdüren Antik Roma'da ise sınırların çok fazla genişlemesiyle toplumu kontrol etmek zorlaşmış ve cezalar ağırlaştırılıp,farklı işkencelerin uygulandığı da bilinmektedir. Toplumun işkenceden hoşlanıp, eğlence gibi görmesi beraberinde gladyatör oyunlarını getirmiş ve kanlı gösterilere sahne olmuştur. Her iki toplumda gelişip, büyüdükçe insanlar arasındaki hiyerarşik fark daha da belirgin olmaya başlamıştır. Bu durum beraberinde işkencenin varlığını ve kime nasıl uygulanması gerektiği sorununu ortaya çıkarmıştır. O dönemlerde hangi suçun karşılığı hangi ceza ve işkenceydi net olarak belirlenmemiş olmakla beraber, kişinin statüsüne bakılarak cezanın ve işkencenin ağırlığına karar verilirdi.Ceza adı altında işkence yaparak, işkenceyi normalleştirmeye çalışmışlar ve basite indirgemişlerdir. Bu işkenceler yapılırken alet kullanılmadan yapılan yöntemler ve alet kullanılarak yapılan teknikler görülmektedir. Bazen acının derecesini artırmak için birkaç işkenceyi birlikte kullandıkları da görülmektedir. Zehir kullanımı, yüksekten atma, su işkenceleri gibi işkenceler alet kullanılmadan yapılan işkencelere örnek teşkil ederken, çarmıh, kırbaç, işkence tezgahı ve işkence çarkı gibi aletlerde işkence tekniklerine örnek verilebilir.
Özet (Çeviri)
In the process from ancient times to the present, societies have changed and developed, and they have resorted to punishment and torture in order to fulfill some of the responsibilities brought by living together and to maintain order. Although it is not known exactly when the torture started, it is seen that it is used and spread rapidly in the society. When we look at the ancient Greek period, after the establishment and rapid growth of the police, there was a rapid change in the social order, and with the formation of the aristocratic segment, the hierarchical structure was clearly seen. Social class distinction became clear and slavery became an institution. Although the slaves did not have any rights, they saw the slave as a commodity, bought and sold them, and tortured them as they wished. It is also known that in Ancient Rome, which has existed for many years, it has become difficult to control the society with the widening of the borders, and the punishments have been aggravated and different tortures have been applied. The society's enjoyment of torture and seeing it as entertainment brought gladiator games with it and became the scene of bloody demonstrations. As both societies developed and grew, the hierarchical difference between people began to become more evident. This situation revealed the existence of torture and the problem of how it should be applied to whom. At that time, although the punishment and torture for which crime was not clearly determined, the severity of the punishment and torture was decided by looking at the status of the person. By using torture in the name of punishment, they tried to normalize torture and made it simple. While these tortures are being made, methods without using tools and techniques using tools are seen. Sometimes it is seen that they use several tortures together to increase the degree of pain. While tortures such as the use of poison, throwing from a height, and water torture are examples of torture without the use of tools, instruments such as the cross, whip, torture bench and torture wheel can be given as examples of torture techniques.