Babaların çocukları ile olan ilişkilerinde ortaya çıkan öfke ve şefkat duygularının babalık deneyimleri üzerinden yorumlayıcı fenomenolojik analizi
Interpretative phenomenological analysis of the emotions of anger and compassion emerging in the relationship of the fathers with their children through the experiences of fatherhood
- Tez No: 771527
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE GÜNDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Babalık, Öfke, Şefkat, Duygu, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Fatherhood, Anger, Compassion, Emotion, Interpretative Phenomenological Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, babaların çocukları ile olan ilişkilerinde ortaya çıkan öfke ve şefkat duygularını, babaların öznel babalık deneyimleri aracılığıyla incelemektir. Amaçlı örnekleme yoluyla, çalışma altı erkek katılımcı ile yürütülmüştür. Altı katılımcının her biri ile yarı yapılandırılmış ve yüz yüze görüşmeler yapılmış sonrasında görüşmeler Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre dört üst tema ortaya çıkmıştır. Bu temalar, 'Babalık hissi', 'Babayla ilişkinin babalık deneyimine etkisi', 'Babalarda öfke duygusunun deneyimlenmesi' ve 'Babalarda şefkat duygusunun deneyimlenmesi' şeklinde adlandırılmıştır. Bu çalışmanın temaları, klinik çıkarımları ve sınırlamaları ilgili literatüre bağlı olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to examine the feelings of anger and compassion that emerge in fathers' relationships with their children through fathers' subjective experiences of fatherhood. Through purposive sampling, the study was conducted with six male participants. Semi-structured and face to face interviews were conducted with each of six participants and these interviews were analyzed by Interpretative Phenomenological Analysis. Based on the results of the analysis, four superordinate themes emerged. These themes were named as; 'The feeling of fatherhood, 'The effect of the relationship with the father on the experience of fathering', 'The experience of fathers' anger', and 'The experience of fathers' compassion'. The themes, clinical implications, and limitations of the present study were discussed depending on the relevant literature.