Balık unu yerine kısmi olarak kullanılan yer fıstığı küspesinin Nil Tilapyası (Oreochromis niloticus, Linnaeus 1758)'nda gelişim, besin profili ve bazı fizyolojik parametreler üzerine etkileri
The effects of groundnut cake used partially instead of fish meal on development, nutritional profile and some physiological parameters in Nil Tilapias (Oreochromis niloticus, Linnaeus 1758)
- Tez No: 771649
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ALİ GÖKÇE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Tilapya, Yer fıstığı küspesi, Besleme, Yetiştiricilik, Balık unu, Tilapia, Groundnut cake, Nutrition, Aquaculture, Fishmeal
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada, balık unu yerine yer fıstığı küspesi (YFK) kullanılarak hazırlanan diyetlerin, tilapyalardaki (Oreochromis niloticus) büyüme performansı, vücut kompozisyonu, amino asit profili, yağ asitleri, mineral düzeyi, sindirim enzimleri, histolojisi ve kan değerleri üzerine etkileri incelenmiştir. Su sıcaklığının 27±1°C olduğu ve 80 gün süren denemede, her bir tanka (450L) ortalama ağırlığı 10 g olan 30 adet tilapya stoklanmıştır. Çalışma grupları; kontrol (%0 YFK), YFK10 (%10 YFK), YFK20 (%20 YFK), YFK30 (%30 YFK) ve YFK40 (%40 YFK) şeklinde ve 3 tekerrürlü olarak planlanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre YFK20 ve kontrol grubundaki tilapyaların büyüme performanslarının benzer olduğu görülmüştür (P0,05), karaciğer Ʃn3 ve n3/n6 değerlerinin kontrol grubunda daha yüksek olduğu bulunmuştur. Kas mineral analizinde YFK'nın, bakır, demir, kalsiyum, manganez, potasyum ve sodyum değerlerini etkilediği görülürken, kobalt, krom ve magnezyumda farklılık görülmemiştir. Bağırsak, karaciğer ve kanda enzim aktivitelerine (proteaz, lipaz, amilaz) bakılmış ve karaciğerdeki proteaz hariç diğer hepsinde YFK kullanımının sindirim enzim aktivitelerini değiştirdiği belirlenmiştir. Kan değerlerinde gruplar arasında bir farklılık görülmezken, histolojik ölçümlerde farklılıklar gözlemlenmiştir. Sonuç olarak; çalışma sonuçları büyüme performansı ve ekonomik açıdan değerlendirildiğinde, tilapya diyetlerinde %20 oranında YFK'nın kullanılabileceği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of diets prepared using groundnut cake (GNC) instead of fish meal on growth performance, body composition, amino acid profile, fatty acids, mineral level, digestive enzymes, histology and blood values in tilapia (Oreochromis niloticus) were investigated. In the experiment, where the average water temperature was 27±1°C and lasted for 80 days, 30 tilapia with an average weight of 10 g were stocked in each tank (450L). Experimental groups were planned as control (0% GNC), GNC10 (10% GNC), GNC20 (20% GNC), GNC30 (30% GNC), and GNC40 (40% GNC) with 3 replications. According to the results of the study, the growth performances of tilapia in GNC20 and control group were similar (P0.05), liver Ʃn3 and n3/n6 values were found to be higher in the control group. In muscle mineral analysis, it was observed that GNC affected copper, iron, calcium, manganese, potassium and sodium values, while no difference was observed in cobalt, chromium and magnesium. When enzyme activities (protease, lipase, amylase) in the intestine, liver and blood were examined, it was determined that the use of GNC changed digestive enzyme activities in all groups except protease in the liver. While no difference was observed in blood values between the groups, differences were observed in histological measurements. As a result, when the growth performance and economic aspects are evaluated, it is suggested that 20% GNC can be used in tilapia diets.