Geri Dön

İş Hukukunda çalışma süresinden sayılan haller

Status counted as working time in Labor Law

  1. Tez No: 771686
  2. Yazar: BİLGE DAĞLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YALÇIN BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 112

Özet

Sanayileşmenin ve küreselleşmeye bağlı iş gücüne ihtiyacın artması çalışma süresinin düzenlenmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Çalışma süresi, işçinin işverenin emir ve talimatları altında geçirdiği zaman dilimidir. Bu nedenle İş Hukukunda işçi ve işveren ilişkisini düzenleyen ve dengeleyen en önemli kavram çalışma süresi kavramdır. Hukukumuzda işçiyi koruma düşüncesi ile çalışma süresi için asgari ve azami sınırlar belirlenmiştir. 4857 sayılı İş kanunumuz çalışma sürelerine ilişkin esaslara yer vermiştir ve uygulama şeklini de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmeliğe bırakmıştır. İş Kanunu' na göre haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre eşit ölçüde haftanın çalışılan günlerine bölünebilir. Bu kuralla birlikte ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeler sonucu ortaya çıkan esnekleştirme ihtiyacının giderilmesi sağlanmıştır. İşçinin taahhüt ettiği işte, fiilen çalışmasa bile işverenin emir ve talimatında olduğu durumlar bulunmaktadır. Bu haller de günlük çalışma süresinden sayılan hallerdendir. Çalışma süresi dışında ara dinlenmesi gibi çalışma süresinden sayılmayan haller de bulunmaktadır. Bu çalışmada çalışma süresi, çalışma süresi kavramının tarihsel gelişimi, çalışma süresi ile ilgili özel durumlar ve çalışma süresinden sayılan hallere ilişkin bir değerlendirme yapılacaktır.

Özet (Çeviri)

Increasing of the labor force requirement based on the globalization and industrialization causes the necessity of working time regulation. Working time is the period of time during which the employee spends time under the command and under instructions of the employer; hence, in Labor Law the working time is the most important concept that regulate and counterbalance the labor relations. In our legal system maximum and minimum number of working time are determined by law with the aim of protecting workers. Labor Act of Turkey Law No.4857 includes principles concerning working hours and put the manner of application to the directive issued by Ministry of Family, Labour and Social Services of Turkey. According to the Labor Act No 4857 Article 63, the working time are forty-five hours maximum per week. Unless the otherwise agreed, working hours shall be split into working days at an equal rate. With this statute, the necessity of working hours flexibilisation, which is a result of economic, social and technological developments, arrives at a conclusion. There are the status that the employee is under the command and under the command and under instrucitons of the employer even if the employee does not concretely at the work that's been contracted byhim/herself. These status are counted as working hours. There are also different status which are not counted as working hours such as rest breaks apart from working times. In this study; working hour, historical development of this concept, special cases about working hours and the circumstances counted as working times will be evaluated.

Benzer Tezler

  1. Türk iş hukukunda çalışma süresi kavramı ve çalışma süresinden sayılan haller

    The term of worki̇ng ti̇me and the si̇tuati̇ons assumed as working time i̇n Turki̇sh labor law

    TUĞBA ÜNAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    HukukGazi Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AYDIN BAŞBUĞ

  2. 4857 sayılı İş Kanunu'nda çalışma süreleri, fazla süreli çalışma ve fazla süreli çalışmanın ücretlendirilmesiyle ilgili bir araştırma

    At 4857 Turkish Labour Legislation; working times, overtime working and research about contingency allowance

    SENEM KAŞIKÇI AKIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Hukukİstanbul Üniversitesi

    İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. VALA LALE TÜZÜNER

  3. Türk Sosyal Güvenlik Hukukunda hizmet tespiti

    Başlık çevirisi yok

    İLKAY UYGUN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    HukukGazi Üniversitesi

    İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. AYDIN BAŞBUĞ

  4. 4857 sayılı kanunda çalışma sürelerinin düzenlenmesi

    Working hours at the legislation numbered of 4857

    KEMAL ÖZCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    HukukDicle Üniversitesi

    Özel Hukuk Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. MURAT KANDEMİR

  5. Türk Hukukunda ayrımcılık suçu: TCK 122. madde

    Discrimination crime in Turkish Law: Article 122 of TPC

    BUHARİ ÇETİNKAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÜMİT KOCASAKAL