Essays on economics of sustainability
Sürdürülebilirlik ekonomisi üzerine denemeler
  1. Tez No: 771732
  2. Yazar: AMBER IMTIAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH CEMİL ÖZBUĞDAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sustainability, Co2 Emission, Income Inequality, Developing Countries, Environmental Concern, Postmaterialism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez, sürdürülebilirlik üzerine üç bağımsız çalışmadan oluşmaktadır. İlk çalışma, zayıf ve güçlü sürdürülebilirlik göstergelerini kullanarak seçilen Güney Asya ülkelerinin sürdürülebilirlik durumunu keşfetmeyi amaçladı. Çalışma, betimsel istatistik analizine dayalıdır ve 1990- 2014 dönemini kapsamaktadır. Bulgular, Bangladeş, Maldivler ve Nepal gibi Güney Asya ekonomilerinin zayıf sürdürülebilirlik kriterini karşıladığını, Hindistan ve Pakistan'ın ise en kötü performans gösteren ülkeler olduğunu ve sürdürülebilirlik kriterini karşılayamadığını gösteriyor. Sonuç aynı zamanda Güney Asya ülkelerinin hiçbirinin güçlü sürdürülebilirlik kriterini karşılamadığını da göstermektedir. İkinci çalışma, (tüm (küresel) örneklemi) alt örneklemlere (üst-orta gelirli ve düşük ve alt-orta gelirli ülkeler) bölerek, gelişmekte olan ülkelerin gelir eşitsizliği ve karbondioksit emisyonları arasındaki potansiyel ilişkileri keşfetmek için bir model oluşturur. Bu araştırma, gözlemlenmeyen bireysel ülke odaklı etkiler ve potansiyel içsellik konularını ele almak için dinamik bir çerçevede sistem genelleştirilmiş momentler yöntemini (GMM) kullanır. Ampirik sonuçlar, gelir eşitsizliği ile karbondioksit emisyonları arasındaki negatif ilişkiyi doğrular ve toplu örneklem alt örneklemlere bölündüğünde sonuçlar değişmemektedir.Her üç grupta da sonuçlar gelir eşitsizliği ile CO2 emisyonları arasında negatif bir ilişkinin varlığına işaret etmektedir. Son olarak, üçüncü çalışma, dünya çapında bireylerin çevre yanlısı davranışlarının belirleyicilerinin etkilerini analiz ediyor. Çalışma Logit metodolojisini kullanmakta ve 1981-2018 dönemini kapsamaktadır. Çalışma, bireylerin çevre yanlısı davranışlarını etkileyen önemli faktörler olarak eğitim, güven ve kurumsal kaliteyi bulmaktadır. Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Co2 Emisyonu, Gelir Eşitsizliği, Gelişmekte Olan Ülkeler, Çevresel Kaygi, Postmateryalizm
Özet (Çeviri)
This thesis consists of three independent studies on sustainability. The first study aimed at exploring the sustainability situation of selected South Asian countries by using indicators of weak and strong sustainability. The study employs descriptive statistics analysis and covers the period between 1990-2014. The findings suggest that South Asian economies such as Bangladesh, Maldives, and Nepal satisfy weak sustainability criterion, while India and Pakistan are the worst-performing countries and fail to satisfy sustainability criterion. The result also indicates that none of the South Asian countriessatisfies the criterion of strong sustainability. The second study constructs a model to explore the potential relations between income inequality and carbon dioxide emissions of developing countries by dividing the (whole (global)) sample into sub-samples (uppermiddle-income and low and lower-middle-income countries. This research uses the system generalized method of moments (GMM) methodology in a dynamic framework to address the issues of unobserved individual countryoriented effects and potential endogeneity. The empirical outcomes confirm the negative correlation between income inequality and carbon dioxide emissions, and the results do not change when the aggregate sample is divided into sub-samples. In all three groups, results indicate the existence of a negative relationship between income inequality and CO2 emissions. Finally, the third study analyzes the impacts of the determinants of individuals' pro-environmental behavior around the globe. The study employs Logit methodology and covers the period throughout 1981-2018. The study finds education, trust, and institutional quality as important factors affecting the pro-environmental behavior of individuals.