Güneydoğu Anadolu kökenli mercimek hatlarının kökboğazı çürüklüğü hastalığı (Phoma medicaginis var. pinodella)'na karşı reaksiyonlarının belirlenmesi
  1. Tez No: 77175
  2. Yazar: MEHMET HADİ AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: lentil, crown rot, reactions resistance, varieties, Phoma medicaainis var. pinodella. (Ascochvta pinodella)
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Bu çalışma, 1997 yılının Mart, Nisan, Mayıs aylarında, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünün serasında, toprak dolu beton havuzlarda (1.25x8m), tesadüf bloklar deneme desenine göre ve 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Materyal olarak kullanılan 120 mercimek hattı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin değişik alanlarından toplanılmış tohum örneklerinin, belli bir seleksiyon çalışmasından geçtikten sonra, hat aşamasında denemeye alınmıştır. Hastalık etmeni ile yapay olarak bulaştırılan toprakta; mercimek hatlarının (Phoma medicaginis var pjnodella). (=Ascochyta pinodella) etmenine karşı duyarlılıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Mayıs ayının sonunda tüm bitkiler sökülerek, 0-5 skalasına göre değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmede, 120 mercimek hattının tümü hastalanmış, ortalama hastalık indeksi 0.69-3.33 arasında değişmiştir. Hastalığa en dayanıklı hatlar sırasıyla; İZ-138, BM-462, BM-746, BM- 456, RR-45, BM-170, İZ-135 olarak tespit edilmiş. Hastalığa en fazla duyarlı olan hatlar ise; RR-4, İZ-137, BM-711, İZ-57, BM-508 olarak tespit edilmiştir. Hatların hastalığa yakalanma oranları ortalama olarak %30.8 ile %92.9 arasında değişiklik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which had a randomized block design with 3 replication, was carried out in March, April and May of 1997 in the soil filled concrete benches in the greenhouse belonging to the Plant Protection Research Institute, in Diyarbakır. 120 lentil pure lines, originally selected from the germplasm material collected previously in the various part of the region, were used as the experimental of this study. The reactions of the lentil lines grown in the soil inoculated artificially with Phoma medicaainis var. pinodella (=Ascochvta pinodella) causal agent of the disease, was investigated. At the end of May, plants Were taken and evaluated according to 0-5 scale. As a result of evaluating, it was found that all of 120 lentil lines were diseased and that average disease index changed between 0.69 and 3.33. İZ-138, BM-462, BM-746, BM-456, RR-45, BM-170 and fZ-135 were the most resistant lines, whereas. RR-4, l'Z-137, BM-711, İZ-57 and BM-508 were the most senstive lines. The avarage rates of disease incidances of the lentil lines varied between 30.8% and 92.9%. '