Mitolojik sembollerin logo tasarımında kullanımı
Use of mythological symbols in logo design
- Tez No: 771772
- Danışmanlar: PROF. YUSUF KEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Türk Mitolojik Sembolleri, Logo Tasarımı, Mitoloji, Turkish Mythological Symbols, Logo Design, Mythology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Sanat, bulunduğu topluma özgü, o ülkenin kültürüne göre şekillenen entelektüel bir birikimdir. Yani sanat, doğrudan başka kültürlerden alınıp bir topluma uygulanabilecek bir unsur değildir. Öte yandan, bir ülkenin temeli olan kültür ve sanat mirasının aktarılmasında iletişim araçları önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca grafik tasarım mesaj ileten bir dildir, kültürlerin kimliğidir ve ülkelere özgüdür. Ancak bir ülkenin grafik tasarımını etkileyen ülkenin tarihi, inançları, siyasi yapıları ve kültürleri gibi birçok faktör vardır. Bu faktörlerden birisi de mitolojik unsurlardır. Çağdaş işletme veya marka logosu tasarımı sadece inovasyona odaklanmakla kalmayıp, aynı zamanda kültürel mirasa da önem vermelidir. Modern logo tasarımının uygulanmasında ulusal kültürel unsurların somutlaştırılarak diğer örneklerden farklı özgün bir tarz yaratılabilmektedir. Günümüzde işletmenin logosu ve markanın logosu dünyanın görsel kartvizitleridir. Geleneksel kültürün modern işletme ve marka logo tasarımında uygulanması, kültür gelişimini teşvik etmenin ve kültürü dünyaya yaymanın başka bir yoludur. Logo, işletmenin veya markanın sembolüdür. Kültürün yayılmasında işletmenin ve markanın gelişimi önemli bir rol oynar. Bu nedenle, ulusal kültür ve logo tasarımının entegrasyonu hem markalar hem de kültür için yeni bir miras, gelişim ve inovasyon sürecidir. Bu çalışma özellikle farklı medeniyetlerin mitolojik unsurlarının neler olduğuna, bu unsurların günümüz logo tasarımlarına etkisinin incelenmesine ve Türk mitolojik sembollerini kullanarak yeni logo tasarımlarının yapılmasına odaklanmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Art is an intellectual accumulation specific to the society in which it is located and shaped according to the culture of that country. In other words, art is not an element that can be directly taken from other cultures and applied to a society. On the other hand, communication tools play an important role in transferring the cultural and artistic heritage, which is the foundation of a country. In addition, graphic design is a language that conveys a message, it is the identity of cultures and it is country specific. However, there are many factors that affect the graphic design of a country, such as the country's history, beliefs, political structures and cultures. One of these factors is mythological elements. Contemporary business or brand logo design should not only focus on innovation, but also place emphasis on cultural heritage. In the application of modern logo design, a unique style different from other examples can be created by embodying national cultural elements. Today, the logo of the business and the logo of the brand are the visual business cards of the world. The application of traditional culture in modern business and brand logo design is another way to promote culture development and spread culture to the world. The logo is the symbol of the business or brand. The development of the business and the brand plays an important role in the spread of culture. Therefore, the integration of national culture and logo design is a new heritage, development and innovation process for both brands and culture. This study especially aims to focus on what the mythological elements of different civilizations are, examining the effects of these elements on today's logo designs, and making new logo designs using Turkish mythological symbols.