Orta Asya ve İskandinav mitolojik sembollerinin günümüz logo tasarımlarına etkisi ve yansıması
The influence and reflection of Central Asian and Scandinavian mythological symbols on contemporary logo designs
  1. Tez No: 927309
  2. Yazar: GONCA SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Asya, İskandinav, mitoloji, damga, runik harf, grafik tasarım, sembolizm, göstergebilim, logo tasarımı, kültürel iletişim, Central Asia, Scandinavian, mythology, stamp, runic letters, graphic design, symbolism, semiotics, logo design, cultural communication
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışma, Orta Asya ve İskandinav mitolojilerine dayanan damga ve runik harflerin günümüz logo tasarımlarındaki etkilerini ve yansımalarını derinlemesine incelemektedir. Günümüzdeki grafik tasarım pratiğinin, özellikle logo tasarımı alanında, mitolojik sembollerin kullanımı oldukça önemli bir yer taşımaktadır. Ancak, bu konuda yeterli akademik kaynak bulunmamakta ve mevcut çalışmaların çoğu semboller üzerinde yüzeysel değerlendirmeler yapmaktadır. Dolayısıyla, bu araştırma, mitolojik sembollerin tarih boyunca geçirdiği biçim ve anlam değişimlerini ve çağdaş tasarımcılar tarafından nasıl yeniden yorumlandığını analiz etmeyi hedeflemektedir. Araştırmanın temel problemi, Orta Asya ve İskandinav mitolojilerinin içerdiği sembollerin ve motiflerin günümüz grafik tasarımındaki rollerinin büyük ölçüde göz ardı edilmesidir. Bu sebeple, tez, göstergebilimsel çözümleme yöntemleri kullanarak iki kültürel alanın sembollerini karşılaştırmakta ve bu sembollerin modern tasarımlarda nasıl entegre edildiğini araştırmaktadır. Çalışma, Göktürk Alfabesi ve İskandinav runik alfabelerini detaylı bir şekilde incelemekte; Güneş, Ay, yıldız, Dağ Keçisi, Kartal ve Koç Boynuzu gibi figürlerin günümüzdeki kullanımlarını ortaya koymaktadır. Tezin kapsamı, tarihsel bağlamda bu sembollerin kökenleri, anlamları ve işlevleri üzerine odaklanmaktadır. Orta Asya mitolojisinin ve İskandinav mitolojisinin benzer unsurlar taşıdığı gözlemlenmiş olup, mitolojik sembollerin kültürlerarası iletişimde nasıl bir rol oynadığı analiz edilmiştir. Ayrıca, modern grafik tasarım bağlamında mitolojik unsurların kullanımıyla ilgili çeşitli logo örnekleri üzerinden kapsamlı bir değerlendirme yapılmaktadır. Araştırma sonucunda, mitolojik sembollerin yalnızca estetik değil, aynı zamanda derin kültürel ve tarihsel anlamlar taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sembollerin, kültürel birikimleri yansıtması ve çağdaş tasarım süreçlerinde nasıl kullanıldığı, grafik tasarım ve simgebilim literatürüne katkı sağlamaktadır. Nihayetinde, bu tez, tasarımcılar, akademisyenler ve tarihçiler için önemli bir kaynak oluşturmayı amaçlamakta; mitolojik sembollerin çağdaş uygulamalardaki önemini ve tarihsel süreç içerisindeki evrimini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deeply examines the influence and reflections of stamp and runic letters derived from Central Asian and Scandinavian mythologies on contemporary logo designs. In today's graphic design practice, particularly in the field of logo design, the use of mythological symbols holds significant importance. However, there is a lack of sufficient academic resources on this topic, and existing studies often provide superficial evaluations of these symbols. Therefore, this research aims to analyze the transformation of mythological symbols over time and how contemporary designers reinterpret them. The primary problem of the research is that the roles of symbols and motifs from Central Asian and Scandinavian mythologies in modern graphic design have largely been overlooked. Consequently, this thesis compares the symbols of the two cultural areas using semiotic analysis methods and investigates how these symbols are integrated into modern designs. The study intricately analyzes the Göktürk Alphabet and Scandinavian runes, revealing contemporary uses of figures such as the sun, moon, stars, deities, eagles, and dragons. The scope of the thesis focuses on the historical context regarding the origins, meanings, and functions of these symbols. Observations indicate that both Central Asian and Scandinavian mythologies share similar elements, and the role of mythological symbols in intercultural communication has been analyzed. Additionally, a comprehensive evaluation of various logo examples featuring these mythological elements is conducted within the context of modern graphic design. The research concludes that mythological symbols possess not only aesthetic value but also deep cultural and historical meanings. These symbols reflect cultural heritage and demonstrate how they are utilized in contemporary design processes, thereby contributing to the literature of graphic design and semiotics. Ultimately, this thesis aims to be an essential resource for designers, scholars, and historians, highlighting the significance of mythological symbols in contemporary applications and their evolution throughout history.