Türkiye-Irak ilişkileri (1955-1993)
Turkey-Iraq relations (1955-1993)
- Tez No: 771805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAYİM TÜRKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bağdat Paktı, İran, Irak, Süveyş Krizi, Ortadoğu, CENTO, Baghdad Pact, Iran, Iraq, Suez Crisis, Middle East, CENTO
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
20. yüzyıl, dünyada çok önemli olayların yaşandığı bir dönem olmuştur. 20. yüzyıl zaman dilimi için dış politikanın belirlenmesi ve gerçek bir analiz yapılması adına birçok alanda çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Buradan hareketle de bu çalışmamızda Türkiye-Irak ilişkilerinin 1955-1993 yılları arasında gerçekleşen olayların gerçek bir analiz yapabilmek adına çeşitli kaynaklardan yararlanılmış, arşivler ve gazeteler incelenip bu konuda yazılan makale ve kitaplara müracaat edilmiştir. Araştırmamızda, İran-Irak Savaşı'nın temel dinamikleri, diğer devletlerin izlediği tutumlar, Ortadoğu tarihinde yaşanan buhranlar ve Türkiye'nin bilhassa Irak ile olan münasebetleri, darbe zamanlarında Osmanlı tarihinden itibaren ele alınarak aydınlatılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, dört bölüme ayrılmıştır. Birinci bölüm, Demokrat Parti'nin Ortadoğu politikaları çerçevesinde Irak ve NATO kapsamında incelemeye alınmış; ikinci bölüm, Bağdat Paktı ve İran-Irak Savaşı gibi sekiz yıllık bir süreç üzerinde durularak incelenmiş ve Ortadoğu sorunu çözüm aşamasını oluşturulduğu için bu bölümde ele alınmış, üçüncü bölümde Irak ilişkilerinin zaman diliminde yer alan 12 Eylül 1980 tarihli darbe çerçevesinde incelenmiştir. Son bölümde ise Turgut Özal dönemi ve Türkiye'nin Irak politikası işlenmiştir. Tezin amacı, 1955 ve 1993 zaman aralığında Türkiye ve Irak çerçevelerini incelemektir. Tüm bu olaylar anlatılırken yaşanan darbeler, krizler ve anlaşmalara değinilmiştir. Çıkarılan sonuçlar ise genel anlamda terör kavramının Türkiye'de bıraktığı iz ve dış güçlerden alınan yardımlar ile terörün hayat bulması ve çıkarlar doğrultusunda kurulan devletlerarası ilişkilerin temellendirilmesidir. Bu dış güçlerden kasıt da daha çok İkinci Dünya Savaşı sonrası doğan ABD ve SSCB gibi güçlü devletlerin liderliğinde çerçevelenen tarihtir.
Özet (Çeviri)
The 20th century has been a period in high very important events took place in the World. Various studies have been carried out in many areas in order to determine the foreign policy and make a real anaylsis for he 20th century time period. In order to make a real anaylsis of Turkey- Iraq Relations between the years 1955-1993, various sources were used, archives and newspapers were examined and articles and boks written on this subject were consulted. In this study, the foundations of the Iran-Iraq War, the attitudes of other states, the crises experienced in the history of the Middle East, and Turkey's relations with Iraq in particular, have been tried to shed light by considering the General Ottoman history at the times of the coup. This work is divided into three parts. The first part was examined within the framework of the Democratic Party's Middle East policies, within the scope of Iraq and NATO; The second part was examined by emphasizing an eight-year period such as the Baghdad Pact and the Iran-Iraq War, and the Middle East problem was discussed in this part because it created the solution phase, and in the third part was examined within the framework of the coup of September 12, 1980, which took place in the time period of Iraqi relations. In the last part, Turgut Özal period and Turkey's Iraq policy are discussed. The aim of the thesis is to examine the Turkey and Iraq frames between 1955 and 1993. While describing all these events, the coups, crises and agreements were mentioned. The conclusions drawn are, in general terms, the trace left by the concept of terrorism in Turkey and the realization of terrorism with the aid received from foreign powers and the foundation of interstate relations established in line with interests. What is meant by these external powers is the history framed by the leadership of powerful states such as the USA and the USSR, which were born after the Second World War.