Bireysel ve toplumsal yozlaşma açısından Kur'an'da mütref kavramı
In terms of individual and social corruption the concept of massive in the Qur'an
- Tez No: 771825
- Danışmanlar: PROF. DR. TALİP ÖZDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, İnsan, Toplum, Mütref, Yozlaşma, Qur an, Human being, Society, Mutref, Degeneration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Kur'an-ı Kerîm, son Peygamber Hz. Muhammed (as)'dan insanoğlunun bu dünyadan yok oluşuna kadar insanlara rehberlik edecek ilâhi tek kitaptır. Her çağda yaşayan insanlara ve toplumlara hitap eden Kur'an-ı Kerim, bu çağın insanın da en büyük kılavuzudur. Hazırladığımız tezimizi, günümüz insanların ve Müslümanlarının bireysel ve toplumsal yozlaşmaya götüren manevi hastalığı olan mütref kavramını, Kur'an üzerinden anlamaya çalışılıp, mütrefleşmeye götüren sebepler irdelenmiştir. Yaratılışında insanın fıtratında mevcut olan iyiye götürecek tedbirlere, Kur'an ayetleri nezdinde ulaşılmaya çalışılmıştır. Yüce Allah'ın insanlığın hem bu dünyada hem de âhirette mutluluğunu sağlamak için gönderdiği ilâhi kuralların, mütrefleşmeye götüren yolları kendisine kapattığını, ayetler üzerinden açıklanması amaçlanmıştır. Mütrefleşen birey ve toplumların akıbetlerine Kur'an'da anlatılan kıssalarla ve psikoloji, sosyoloji ilimleriyle birlikte anlatılmaya çalışılmıştır. Elde ettiğimiz Kur'an verilerini günümüz sosyoloji ve psikoloji bilimsel verileriyle genişletilerek hakikatlere ulaşmak istenmiştir. Araştırmamızı metodoloji olarak kaynak taraması yapılarak, mütref kavramının geçtiği ayetlerin tefsirlerini rivayet ve dirayet tefsirlerinden aktarılmaya çalışılmıştır. Kavramın anlam alanını, doğru tespit edebilmek için temel sözlüklerden, ansiklopedilerden de faydalanılmıştır. Tezimin ikinci ve üçüncü bölümü, konuyla alakalı tefsir, psikoloji, sosyoloji, din psikolojisi, din sosyolojisi ve eğitim alanlarında yazılmış olan kitaplardan, makalelerden, tezlerden, ve sosyal medyadan faydalanarak yazılmıştır. Çalışmamızın sonunda, mütref insanların her çağda, her toplumda var olduğu ve bundan sonrada var olacağına ulaşılmıştır. Bu vasıflara sahip olan insanların, insanlığın başlangıcından itibaren hak düzene ve insanı değerlere karşı sürekli savaş halinde olduğudur. Müslüman toplumlarında mütrefleşmenin toplumda ortaya çıkaracağı fesadı ve zulmü ancak, emir bi'l-ma'rûf nehiy ani'l-münker ile engelleneceği ve bunu yapabilecek her mü'minin bunu yapması gerektiğidir. Bunun sosyal bir sorumluluk olduğu çok iyi kavranılması gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
The Quran is the only holy scripture that; from the ascension of Mohammed (sav) until judgment day; will guide mankind. The Quran is a timeless guide for all people especially in the modern age. Our paper examines the concept of“mutref”, how it corrupts the individual and society within islamic culture. Additionally we will examine the factors that lead to a state of“mutref”by utilizing the Quran as a guide. We attempt to find the inherent goodness in Mankind within the context of the Quran. We are stating that the rules stated within the Quran that Allah has dictated upon his subjects will lead to happiness in life as well as the afterlife. And that these rules prevent the state of“mufret”in the individual. The finality of societies who have fallen to“mufret”is examined utilizing the fields of sociology, psychology and the parables within the Quran. The Quran interpretations that we have found are bolstered by data derived from the sciences of psychology and sociology. The methodology used in this research is; the gathering of sources and verses within the Quran that are related to the concept of“Mutref”. To understand the main concept of“Mutref”, the paper examines mainline dictionaries and encyclopedias. The second and third section of our paper utilizes sources such as; Interpretations of the Quran, psychological articles, sociological articles, articles pertaining to religious sociology and psychology, educational sources and social media. As a result of the study, the paper concludes that people who show characteristics of“Mutref”have always existed and will always exist within islamic society. It will state that people such as this will always be in conflict with the values of humanity and public order. Additionally it will claim that the behaviors classified as“Mutref”will lead to tyrannical and sinister behavior and that the only way to prevent this is the concept of“emir b'il - ma'ruf nehiy ani'l-munker”. Also that all able muslims have to abide by this and that it should be considered a social responsibility.