Meclis-i Mebusan'da Ermeni bir entelektüel: Krikor Zohrab
An intellectual in Meclis-i Mebusan: Krikor Zohrab
  1. Tez No: 771833
  2. Yazar: OĞUZHAN ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAYİM TÜRKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Biography, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Krikor Zohrab, Ermeni, Osmanlı, Entelektüel, Meclis-i Mebusan, Krikor Zohrab, Armenian, Ottoman, Intellectual, Meclis-i Mebusan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kafkasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Krikor Zohrab, Osmanlı Devleti'nin son zamanlarındaki en fazla dikkat çeken Ermeni entelektüellerin başında gelmektedir. Zohrab, Osmanlı Devleti'nin yıkılışına doğru giden süreçte tüm baskılara rağmen toplumsal birliğin sağlanması ve yıkılışın önüne geçilmesi için çeşitli çalışmalarda bulunmuş bir yazar, hukuk ve devlet adamıdır. Bu çalışmaya konu olan Ermeni entelektüel Zohrab, Osmanlı topraklarında yaşamış, eğitim almış, Ermeni ve Türklerin bir arada yaşayabileceği ümidini ortaya koyan çalışmalar yapmış ve toplumsal sorunlar konusunda yeni fikirler ortaya koymuştur. Zohrab'ın bu fikirlerinin en önemli yansımalarını Meclis-i Mebusan'da yaptığı konuşma ve girdiği tartışmalarda görmek mümkündür. Literatüre kazandırdığı sayısız eserlerin yanı sıra Zohrab, Osmanlı Ermeni cemaati içinde de aktif görevler almış, üç dönem mebus seçilerek Osmanlı entelektüelleri arasında yer almıştır. Bu çalışmada Krikor Zohrab'ın hayatı ve kişisel gelişiminde rol oynayan gelişmeler Mebusan Meclis Zabıtları ışığında incelenmiş, eğitim hayatına da yer verilen Zohrab'ın başta Türk-Ermeni ilişkileri olmak üzere toplumsal sorunlar karşısındaki tutumları değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerde Zohrab'ın eserleri ve Meclis-i Mebusan'da yaptığı konuşmalar temel alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Krikor Zohrab is one of the most notable Armenian intellectuals of the late Ottoman Empire. Zohrab is a writer, lawyer and statesman who has made various studies to ensure social unity and prevent collapse despite all the pressures in the Ottoman Empire. The Armenian intellectual Zohrab, who is the subject of this study, lived and had education in the Ottoman lands, carried out studies that showed the hope that Armenians and Turks could live together, and presented new ideas about social problems. It is possible to see the most important reflections of these ideas of Zohrab in his speech and discussions in the Parliament. In addition to the numerous works he brought to the literature, Zohrab also took active roles in the Ottoman Armenian community, and was among the Ottoman intellectuals by being elected as a deputy for three terms. In this study, the life and developments that played a role in Krikor Zohrab's personal development were examined in the light of the Mebusan Parliament Minutes, and Zohrab's attitudes towards social problems, especially Turkish-Armenian relations, were evaluated. These evaluations are based on the works of Zohrab and the speeches he made in the Parliament.