Üniversite öğrencilerinin öznel iyi oluş seviyelerinin iletişim becerileri açısından bazı değişkenlerle incelenmesi
- Tez No: 771852
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLEN UYGARER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Subjective Well-Being, Communication Skills, University Students, Öznel Ġyi OluĢ, ĠletiĢim Becerileri, Üniversite Öğrencileri
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
The present research is a comparative study that examines the Subjective Well-Being (SWB) with some variables in terms of Communication Skills (CS) in university students. The research sample consists of 430 students (249 female and 181 male) attending Psychological Counselling and Guidance (PCG) and Nutrition and Dietetics (ND) programs in Eastern Mediterranean University. SWB Scale developed by Dost in 2005 and CS Evaluation Scale prepared by Korkut in 1996 were used to collect data for the research. Additionally, the data about students‟ demographic features were obtained through Personal Information Form, which was prepared by researcher. The relationship between students‟ SWB and CS was used by Pearson correlation. To determine whether there is a significant difference in the predictions of CS and SWB levels was used by t-test (gender, department, class, living place), relationships between departments and SWB & CS were measured by Spearman analysis and some variables were conducted by Kruskal Wallis H-test analysis (perceived mother and perceived father behaviour types). According to results, research is emphasized that how differences were experienced the PCG and ND program students‟ SWB levels and CS in terms of variables (department, gender, class, perceived mother and father behaviour types and living place). According to the findings, when variable of department was taken in terms of SWB and CS, no significant differences were found in either program. There was a significant difference in gender in terms of SWB and together with a significant iv difference between CS and gender. Also was found that the variable of class with SWB and CS were not significant differences. Additionally there was no significant difference between SWB and perceived mother behaviour types, but SWB and CS were considered that variables in terms of perceived father behaviour types have significantly differences. In these variable shows that perceived mother and father are high level perfectionist. The variable of living place was determined by SWB and CS that significant difference was found. It was determined that the urban living place has a higher level than the rural areas in terms of SWB and CS.
Özet (Çeviri)
Bu araĢtırma, üniversite öğrencilerinin „Öznel Ġyi OluĢ‟ (ÖĠO) seviyelerinin „ĠletiĢim Becerileri‟ (ĠB) açısından bazı değiĢkenlerle incelemesini ele alan karĢılaĢtırmalı bir çalıĢmadır. AraĢtırmanın örneklemini, DAÜ‟de Rehberlik ve Psikolojik DanıĢmanlık (RPDA) ve Beslenme ve Diyetetik (BD) programlarında öğrenim gören 249 kadın, 181 erkek toplam 430 öğrenci oluĢturmaktadır. AraĢtırmada veri toplama araçları olarak Dost tarafından 2005 yılında geliĢtirilen“Öznel Ġyi OluĢ Ölçeği”(ÖĠOÖ) ve Korkut tarafından 1996 yılında hazırlanan“ĠletiĢim Becerileri Değerlendirme Ölçeği”(ĠBDÖ) kullanılmıĢtır. Ayrıca öğrencilerin demografik özellikleriyle ilgili bilgiler araĢtırmacı tarafından hazırlanan“KiĢisel Bilgi Formu”ile elde edilmiĢtir. Öğrencilerin öznel iyi oluĢ ve iletiĢim becerileri arasındaki iliĢki için Pearson korelasyonundan yararlanılmıĢtır. ĠB ile ÖĠO düzeyleri puanlarının yordanmasında anlamlı farklılık gösterip göstermediğine t-test (cinsiyet, program, sınıf, yaĢanılan yer), programlar ile ÖĠO ve ĠB arasındaki iliĢki için Spearman, Kruskal Wallis H-test ile (algılanan anne-baba davranıĢ biçimleri) veri analizlerinden yararlanılmıĢtır. AraĢtırma sonucuna göre, DAÜ‟de RPDA ile BD programı öğrencilerinin ÖĠO ve ĠB‟nin program, cinsiyete, sınıfa, algılanan anne-baba davranıĢ biçimlerine ve yaĢanılan yere göre nasıl bir farklılık gösterdikleri üstünde durulmuĢtur. Bulgular sonucuna göre ÖĠO ve ĠB açısından program değiĢkeni ele alındığında, her iki programda da anlamlı bir farka rastlanmamıĢtır. ÖĠO açısından cinsiyet değiĢkeni anlamlı fark tespit edilmiĢ olmasıyla beraber ĠB ile cinsiyet değiĢkeni arasında anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkmıĢtır. Diğer değiĢken olan sınıf ile ÖĠO ve ĠB vi aralarında anlamlı bir farkın bulunmadığı ortaya çıkmıĢtır. ÖĠO ile algılanan anne davranıĢ tipi arasında anlamlı farklılık göstermemiĢ olup algılanan baba davranıĢ tipi arasında anlamlı farklılık saptanmıĢtır. ĠB ile algılanan anne ve algılanan baba davranıĢ tipi değiĢkenleri açısından ele alındığın anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuĢtur. Algılanan anne ve baba davranıĢ tiplerinde mükemmeliyetçi anne ve babalarının yüksek derecede mükemmeliyetçi oldukları ortaya konmuĢtur. ÖĠO ile ĠB tarafından ele alınan son değiĢken olan yaĢanılan yer arasında anlamlı bir farklılık bulunmuĢtur. ÖĠO ve ĠB açısından kentsel yaĢam yerinin kırsal alanlardan daha yüksek seviyeye sahip olduğu saptanmıĢtır.