A model towards subjective well-being: The roles of dispositional and state hope, cognitive flexibility, and coping strategies
Öznel iyi oluşa yönelik bir model: Sürekli ve durumluk umut, bilişsel esneklik ve başa çıkma stratejilerinin rolleri
- Tez No: 481487
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN GÜRBÜZ DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öznel İyi Oluş, Umut, Bilişsel Esneklik, Başa Çıkma Stratejileri, Subjective Well-being, Hope, Cognitive Flexibility, Coping Strategies
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu çalışmanın amacı, sürekli umut, bilişsel esneklik, durumluk umut ve başa çıkma stratejilerinden oluşan bir modelin üniversite öğrencilerinin öznel iyi oluşlarını ne ölçüde açıkladığını incelemektir. Bu çalışmanın örneklemini, Ankara, Türkiye'de yer alan bir devlet üniversitesinde eğitimlerine devam eden 1222 üniversite öğrencisi (601 kadın ve 621 erkek) oluşturmuştur. Veri toplamada, Sürekli Umut Ölçeği, Bilişsel Esneklik Envanteri, Durumluk Umut Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Ölçeği, Olumlu ve Olumsuz Duygu Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Önerilen modelin testinde Yapısal Eşitlik Modellemesi analizinden yararlanılmıştır. Sonuçlar, önerilen modelin veri ile uyum sağladığını ve öznel iyi oluşun içinde yer alan toplam varyansın % 79'unu açıkladığını göstermiştir. Bulgulara göre, sürekli umut, bilişsel esneklik ve kaçınma ile öznel iyi oluş arasında anlamlı doğrudan bir ilişki bulunmazken; durumluk umut, problem-odaklı başa çıkma ve sosyal destek arama ile öznel iyi oluş arasında anlamlı doğrudan ilişkiler bulunmuştur. Daha yüksek seviyede durumluk umuda sahip olan, stresle başa çıkarken daha az problem-odaklı başa çıkma ve daha çok sosyal destek arama stratejilerini kullanan üniversite öğrencilerinin daha yüksek öznel iyi oluş seviyelerine sahip oldukları bulunmuştur. Ek olarak bulgular, sürekli umudun başa çıkma stratejileri ve öznel iyi oluş ile arasında anlamlı ve dolaylı ilişkilerinin olduğunu göstermiştir. Sürekli umut ve başa çıkma stratejileri arasındaki anlamlı dolaylı ilişki durumluk umut aracılığıyla gerçekleşirken, sürekli umut ve öznel iyi oluş arasındaki anlamlı dolaylı ilişkinin durumluk umut; sosyal destek arama; durumluk umut ile problem-odaklı başa çıkma; ve durumluk umut ile sosyal destek arama yolları aracılığıyla gerçekleşebileceği sonucuna varılmıştır. Çalışmanın bulguları, alanyazının ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study was to test a model that consisted of dispositional hope, cognitive flexibility, state hope, and coping strategies (avoidance, problem-focused coping, and seeking social support) on subjective well-being of university students. The sample of the study included 1222 undergraduate students (601 females and 621 males) from a public university in Ankara, Turkey. In order to collect data, Dispositional Hope Scale, Cognitive Flexibility Inventory, State Hope Scale, Coping with Stress Scale, Positive and Negative Affect Schedule, Satisfaction with Life Scale, and a demographic information form were administered. Structural Equation Modeling (SEM) was employed in order to test the proposed model. The results showed that the proposed model fitted the data along with explaining 79% of the total variance in subjective well-being. According to the findings, dispositional hope, cognitive flexibility, and avoidance failed to have direct effects on subjective well-being, whereas state hope, problem-focused coping and seeking social support had significant direct effects on subjective well-being. That is, university students who had higher levels of state hope, engaged in less problem-focused coping and more in seeking social support while coping with stress had higher levels of subjective well-being. Moreover, the findings presented significant indirect effects of dispositional hope on coping strategies through state hope and subjective well-being through four possible ways: through state hope, through seeking social support, through state hope and problem-focused coping, and through state hope and seeking social support. Findings of the study were discussed in the light of the existing literature.