Spor etkinliklerinin uluslararası öğrencilerde psikolojik öznel iyi oluş düzeyine etkisi
The effect of sports activities on psychological subjective well-being level of international students
- Tez No: 761483
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YENER AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: spor etkinlikleri, uluslararası öğrenci, psikolojik öznel iyi oluş, sports activities, international student, psychological subjective well-being
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Spor etkinlikleri, bireyi çok yönlü olarak hayata hazırlamayı amaçlayan ve bireyin psikolojik iyi olma durumlarını doğrudan etkileyen bir unsur olarak kendini göstermektedir. Spor etkinliklerinin uluslararası öğrencilerde psikolojik öznel iyi oluş düzeyine etkisinin bulunup bulunmadığı bu çalışmanın problemini oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı, spor etkinliklerinin uluslararası öğrencilerin psikolojik öznel iyi oluş düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemi 347 uluslararası öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada çeşitli demografik özellikteki katılımcılara çevrimiçi anket uygulanmıştır. Anket formunda katılımcıların cinsiyetleri, ailelerinin ekonomik durumu, kaç kardeş oldukları, kaç yıldır Türkiye'de oldukları ve nerede kaldıkları sorulmuştur. Bunun yanında katılımcılara beden eğitimi dersine bakış açıları, bir kulüp ya da okulda lisanslı olarak spor yapıp yapmadıkları, düzenli olarak antremanlara katılıp katılmadıkları soruları katılımcılara yöneltilmiştir. Sonrasında ise katılımcılara 5'li Likert tipi olarak ölçeklendirilen ve 37 maddeden oluşan Psikolojik İyi Oluş Ölçeği uygulanmıştır. Daha sonra araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22 programına aktarılarak analiz edilmiştir. Sonrasında demografik verilerin ölçekler üzerindeki etkisini ölçmek için bağımsız grup t-testi ve tek yönü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre katılımcıların Öznel İyi Oluş Ölçeği puanı ortalaması orta derecede çıkmıştır. Analiz sonuçlarına göre kadın ve erkek katılımcılar arasında öznel iyi oluş puanı bakımından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Katılımcıların Türkiye'de kalma sürelerine göre öznel iyi oluş puanında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu çalışmada, literatürün aksine yabancı bir ülkede kalma süresi arttıkça, öznel iyi oluş seviyesinin arttığı veya tam tersi tespitin her zaman geçerli olmadığı, zaman içerisinde yaşanan sorunlara bağlı olarak öznel iyi oluş seviyesinin zamanla azaldığı veya arttığı tespit edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre katılımcıların kardeş sayısının, aile gelir seviyelerinin, bir kulüp ya da okulda lisanslı olarak spor yapmalarının, düzenli olarak antrenmanlara katılmalarının, kaldıkları yerlerin ve beden eğitimi dersine bakışlarının öznel iyi oluş üzerinde etkili olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sports activities show itself as a factor that aims to prepare the individual for life in a multi-faceted way and directly affects the psychological well-being of the individual. The problem of this study is whether sports activities have an effect on the psychological subjective well-being of international students. The purpose of this research is to examine the effects of sports activities on the psychological subjective well-being of international students. In the research, descriptive research method, one of the quantitative research methods, was applied. The sample of the research consists of 347 international students. In the study, an online questionnaire was applied to participants with various demographic characteristics. In the questionnaire form, the participants were asked about their gender, the economic status of their families, how many siblings they had, how many years they had been in Turkey and where they lived. In addition, the participants were asked questions about their perspectives on physical education lessons, whether they do sports under license in a club or school, and whether they regularly participate in training sessions. Afterwards, a 5-point Likert-type Psychological Well-Being Scale consisting of 37 items was applied to the participants. Then, the data obtained from the research were transferred to the SPSS 22 program and analyzed. Afterwards, independent group t-test and one-way analysis of variance were used to measure the effect of demographic data on the scales. According to the findings of the study, the participants' Subjective Well-Being Scale average score was moderate. According to the results of the analysis, no significant difference was found between the male and female participants in terms of subjective well-being scores. A significant difference was found in the subjective well-being score of the participants according to the duration of their stay in Turkey. In this study, contrary to the literature, it was determined that as the duration of stay in a foreign country increases, the level of subjective well-being increases or vice versa, and the level of subjective well-being decreases or increases over time depending on the problems experienced over time. According to the results of the analysis, it was concluded that the number of siblings, family income level, licensed sports in a club or school, regularly participating in training, the place of stay and their view of physical education lesson do not have an effect on subjective well-being.