Romantik ilişki yaşayan bireylerde çocukluk çağı travmaları, psikolojik kırılganlık ve ilişki doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between childhood trauma, psychological vulnerability and relationship satisfied in people in romantic relationship
  1. Tez No: 771958
  2. Yazar: ELİSA GÜDER
  3. Danışmanlar: DR. Bingül SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İlişki, Çocukluk Çağı, Psikolojik Kırılganlık, Travma, Relationship, Childhood, Psychological Vulnerability, Trauma
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
İlişkilerin değerlendirilmesi için istikrarlı alanlardan biri ilişki doyumudur. Memnuniyetin yanı sıra; kalite, uyum ve mutluluk da onu tanımlayan terimlerdir. Yakın ilişkiler karşılıklı bağımlılıklara dayanmakta ve bunları içemektedir. İlişkili ortaklar arasındaki karşılıklı bağımlılık güçlü, sık ve çeşitlidir ve uzun bir süre devam etmelidir. Başka bir deyişle, yakın ilişkilerin en temel niteliği, uzun bir süre boyunca birbirleriyle karşılıklı ve gelişigüzel hareketler ve fikirlerin, duyguların paylaşılmasıdır. Bu araştırmada temelde, romantik ilişki yaşayan bireylerin çocukluk dönemi travmalarının ve psikolojik kırılganlıklarının ilişkilerinden aldıkları doyumu ne şekilde etkilediklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırmada evren romantik birliktelik yaşayan bireylerden oluşmaktadır. Romantik ilişkisi olan bireylere ilişkin herhangi bir popülasyon sayısı belirlenemediğinden dolayı araştırma örnekleminde yer alacak yeterli kişi sayısının belirlenmesi için evreni bilinmeyen örneklem formulü kullanılmıştır. Bu araştırmada romantik ilişkisi olan bireylerden elde edilen veriler dört bölüm halinde oluşturulmuş elektronik anket formu ile toplanmıştır. Anket formunda Sosyo-Demografik Veri Formu, İlişki Doyum Ölçeği (İDÖ), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ) ve Psikolojik Kırılganlık Ölçeği (PKÖ) bölümleri yer almaktadır. Araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak çocukluk çağı travmaları ile ilişki doyumu arasındaki negatif yönlü ilişkinlerin saptanmasına paralel olarak çocuklukta maruz kalınan fiziksel, duygusal ve cinsel istismarın yanında duygusal ihmalin katılımcıların ilişki doyumlarına negatif yönde etki ettiği belirlenmiştir. Maruz kalınan çocukluk çağı travmalarının önüne geçilmesi adına ileride yaşanacak sıkıntıların önlemek ve daha sağlıklı ilişkiler kurulabilmesini sağlamak için çocuk sahibi olan ebeveynlere yönelik eğitim çalışmaları yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the stable areas for evaluating relationships is relationship satisfaction. In addition to satisfaction; quality, harmony and happiness are also terms that describe it. Close relationships are based on and include interdependencies. The interdependence between related partners is strong, frequent and varied and should last for a long time. In other words, the most basic quality of close relationships is mutual and haphazard movements and sharing of ideas and feelings with each other over a long period of time. In this study, it was basically aimed to investigate how the childhood traumas and psychological vulnerabilities of individuals in romantic relationships affect the satisfaction they receive from their relationships. In this research, the universe consists of individuals living in a romantic relationship. Since no population number of individuals with romantic relationships could be determined, a sample formula of unknown universe was used to determine the sufficient number of people to be included in the research sample. In this study, data obtained from individuals with romantic relationships were collected with an electronic questionnaire formed in four sections. The questionnaire form includes Socio-Demographic Data Form, Relationship Satisfaction Scale (RSS), Childhood Trauma Scale (CTS), and Psychological Vulnerability Scale (PVS). Based on the results of the study, in parallel with the detection of negative relationships between childhood traumas and relationship satisfaction, it was determined that physical, emotional and sexual abuse experienced in childhood, as well as emotional neglect, had a negative effect on the relationship satisfaction of the participants. It is recommended to conduct educational studies for parents who have children in order to prevent future problems and to establish healthier relationships in order to prevent childhood traumas.