Romantik ilişki yaşayan bireylerin çocukluk dönemi örselenme yaşantıları ilişki doyumu ve evlilik beklentisi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis on the childhood traumatic experiences of the individuals in a romantic relationship and the connection between the relationship satisfaction and marital expectations
  1. Tez No: 632271
  2. Yazar: SİNEM AKŞEMSETTİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP HAMAMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk dönemi örselenme yaşantıları, ilişki doyumu, evlilik beklentisi, romantik ilişki, Childhood traumatic experiences, relationship satisfaction, marital expectations, romantic relationship
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmada romantik ilişki yaşayan bireylerin çocukluk dönemi örselenme yaşantıları ile ilişki doyumu ve evlilik beklentisi arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Gaziantep ilinde ikamet eden ve romantik bir ilişki içerisinde bulunan 268 birey oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Çocukluk Dönemi Örselenme Yaşantıları Ölçeği Kısa Formu”,“İlişki Doyumu Ölçeği”,“Evlilik Beklentisi Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde Spearman Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı, Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Testi'nden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda; romantik ilişki yaşayan bireylerin çocukluk çağı örselenme yaşantılarından cinsel istismar ile evlilik beklentisi arasında olumsuz yönde anlamlı ancak düşük düzey ilişki bulunmuştur. Araştırmanın bir diğer sonucuna göre ise; çocukluk çağı örselenme yaşantılarından duygusal istismar ile ilişki doyumu arasında olumsuz yönde anlamlı ve orta düzey ilişki olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; kadınların çocukluk dönemlerinde erkeklere göre daha fazla fiziksel, duygusal ihmal ve fiziksel istismara maruz kaldıkları bulgusuna ulaşılmıştır. İlişki durumu nişanlı olan katılımcıların evlilik beklenti düzeyleri, ilişki durumu evli olanlara göre daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study hereby is aimed to analyze the childhood traumatic experiences of the individuals included in a romantic relationship as well as the interaction between the relationship satisfaction and the expectations out of a marriage. The participants are composed of 268 individuals included in a romantic relationship and residing in Gaziantep Province. The data has been collected through“The Short Form Scale Regarding Traumatic Experiences in the Childhood Period”,“The Scale of Relationship Satisfaction”,“The Scale of Marital Expectations”and the“Individual Information Form”developed by the researcher. Within the scope of the research, Spearmen's rank correlation coefficient, Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis Test have been used in the analysis of the collected data. The result of the conducted research has proved that there is a low correlation in a negative meaningful direction between a sexual abuse subscale layered under childhood traumatic experiences of the individual included in a romantic relationship and the expectations out of the marriage. Another outcome of the research has indicated that there is a moderate correlation in a negative meaningful direction between an emotional abuse subscale layered under childhood traumatic experiences of the adult included in a romantic relationship and the relationship satisfaction. In conclusion of the applied analysis, it has been observed that the women participants have experienced more physical and emotional negligence as well as more physical abuse in their childhood period than men. Furthermore, it has been noted that the participants who are at the engagement phase of their relationship have higher expectations out of a marriage than the ones already in an ongoing marriage.