EDTA kompleksleştirici tuzu kullanılarak kimyasal depolama yöntemi ile MnS ince filmlerin elde edilmesi ve fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Obtaining MnS thin films by chemical bath deposited method using EDTA complexing salt and the investigation of their physical properties
- Tez No: 771966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ULUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: EDTA, Gamma MnS, İnce Film, Kimyasal Depolama Yöntemi, Yapısal Özellik, Optiksel Özellik, EDTA, Gamma MnS, Thin Film, Chemical Bath Deposited Method, Structural Properties, Optical Properties
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, 0.2 M EDTA kullanılarak MnS ince filmleri 5-10-15 saat sürelerde kimyasal depolama yöntemi (CBD) kullanılarak 40 oC sıcaklıkta cam alttaban üzerinde hazırlandı. Filmlerin yapısal, optiksel ve elektriksel özellikleri araştırıldı. Filmlerin karekterizasyonu X-ışını kırınımı (XRD), alan etkili taramalı elektron mikroskobu (FESEM), X-ışınları analizi (EDX), UV-vis spektrofotometresi ve Hall ölçümü sistemleri kullanılarak yapıldı. XRD analizlerinden filmlerin hegzegonal fazda polikristal yapıda büyüdüğü görüldü. EDX analizlerinden filmlerin stokyometrik oluştuğu görüldü. Optiksel sabitler olan sönüm katsayısı (k), kırılma indisi (n), dielektrik sabitinin gerçek (ε1) ve imajiner (ε2) kısmı ile filmin yasak enerji aralıkları (Eg) daldırma sürelerine bağlı olarak olarak incelendi. Filmlerin n tipi olduğu görülmüş olup daldırma sürelerine bağlı olarak özdirençleri 4.65-13.4x105 (Ω cm) aralığında ölçüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, MnS thin films were prepared using 0.2 M EDTA for 5-10-15 hours on glass substrate at 40 oC using Chemical Bath Deposited Method (CBD). Structural, optical and electrical properties of the films were investigated. The characterization of the films were performed using X-ray diffraction (XRD), field effect scanning electron microscopy (FESEM), X-ray analysis (EDX), UV-vis spectrophotometer and Hall measurement systems. XRD analyzes showed that the films grew in a polycrystalline structure in the hexagonal phase. It was seen from the EDX analyzes that the films were formed stoichiometrically. The optical constants such as extinction coefficient (k), refractive index (n), real (ε1) and imaginary (ε2) parts of the dielectric constant and forbidden energy gaps (Eg) of the film were investigated depending on the immersion times. It was seen that the films were n-type and their resistivity was measured in the range of 4.65-13.4x105 (Ω cm) depending on the immersion time.