Tip 1 diyabetli hastalarda yaşam kalitesi, depresyon, anksiyete ve uyku kalitesi
Quality of life, depression, anxiety and sleep quality among patients with type 1 diabetes mellitus
  1. Tez No: 772109
  2. Yazar: VOLKAN ATASOY
  3. Danışmanlar: UZMAN İNAN ANAFOROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 DM, yaşam kalitesi, depresyon, anksiyete, diyabetik komplikasyonlar, Type 1 DM, quality of life, depression, anxiety, diabetic complications
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Tip 1 DM'li hastalarda yaşam kalitesi, depresyon, anksiyete ve uyku kalitesini araştırmak ve bunlara etki eden hastalık özelliklerini ve sosyodemografik özellikleri belirlemektir. Materyal ve metod: 58 diyabetik hasta ve 58 kontrol olgusunu değerlendirmek üzere, (sırasıyla 31,9 ± 8,5 v.s. 31,8 ± 7,4 yıl / p= 0,926 ve diyabetik grupta hastaların %53,4'ü, kontrol grubunda %51,7'si kadın / p=0,852) SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Kendini Değerlendirme Durumluluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği ve Epworth Uykululuk Ölçeği kullanılmıştır. Sonuçlar: Fiziksel rol güçlüğü, genel sağlık, emosyonel rol güçlüğü ve mental sağlık puanları, diyabetik hastalarda kontrol grubuna göre daha düşükken, fiziksel fonksiyon, ağrı, vitalite ve sosyal fonksiyon puanları gruplar arasında benzerdi. Diyabetik hastalarda depresyon ve anksiyetenin daha sık görüldüğü saptandı. Uyku kalitesi yönünden fark yoktu. Yaşam kalitesi, depresyon ve anksiyete varlığı ile ilişkili olarak bulundu. DR ve DN'nin emosyonel rol güçlüğü üzerinde negatif etkisi olduğu görüldü. DN'si olan ve hastaneye yatış öyküsü bulunan hastalarda anksiyete daha sıktı. DNR'si olan hastalarda fiziksel rol güçlüğü, genel sağlık, emosyonel rol güçlüğü alanlarında yaşam kalitesi bozulmuştu. Yaşam kalitesi, depresyon ve anksiyete ile hastalık süresi, VKİ ve HbA1c arasında bir ilişki yoktu. Tartışma: Diyabetik hastalar depresyon, anksiyete ve yaşam kalitesinde bozulma olmasına daha yatkındırlar. Bu hastaların yönetiminde yaşam kalitesi, depresyon ve anksiyete dikkatlice gözlemlenmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim: The aim of this study was to investigate the quality of life, depression, anxiety and quality of sleepiness and to determine the variables of illness and sociodemographic features among type 1 diabetic patients. Materials and methods: SF-36 Quality of Life (QOL) Scale, Beck Depression Inventory, State-Trait Anxiety Inventory Form and Epworth Sleepiness Scale have been used to evaluate 58 diabetic patients and 58 control subject (31.9 ± 8.5 v.s. 31.8 ± 7.4 years / p= 0.926, respectively and 53.4% of patients were female in diabetic group and 51.7% in control group / p=0.852). Results: Role physical, general health, role emotional and mental health scores were worse than control group in diabetic patients, physical function, bodily pain, vitality and social function scores were similar between groups. Depression and anxiety were detected to become more frequent among diabetic patients. There was no difference in terms of quality of sleepiness. The QOL was found to be related with presence of depression and anxiety. It was revealed that diabetic retinopathy has a negative impact on role emotional as well as diabetic nephropathy. Anxiety was more common among patients who had diabetic nephropathy and history of previous hospitalisation. Role physical, general health, role emotional were impaired in patients with diabetic neuropathy. There was no relationship between duration of ilness, body mass index, HbA1c and QOL, depression, anxiety. Conclusion: Diabetic patients are more prone to have depression, anxiety and to have deterioration of QOL. These patients should be observed carefully during their management in terms of QOL, depression and anxiety.