Bosphorus cıty projesinin tasarım kriterleri açısından incelenmesi
Examination of the Bosphorus city project in terms of design criteria
- Tez No: 772114
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GÜRÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Toplu konut, site, Bosphorus City, konsept, temalı proje, Mass housing, site, Bosphorus City, concept project
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Kent; doğan, büyüyen, yaşayan canlı bir varlıktır. Zaman içinde sürekli değişim ve gelişim göstermektedir. Yaşanılan dönem içinde meydana gelen önemli olaylardan etkilenmekte ve ona göre şeklini almaktadır. Sanayi Devrimi'nden sonra yaşanılan; kırsal alandan kentsel alana doğru olan yoğun göç, kentsel alandaki nüfus sayısını arttırmış, oluşan konut yetersizliği sağlıksız mekânların meydana gelmesine sebep olmuştur. İnsanlar, daha yaşanılabilir bir çevre için çözümler bulmaya çalışmış toplu konutların ilk temelleri atılmaya başlanmıştır. Toplu konut kavramı Sanayi Devrimi'nden itibaren zaman içinde sürekli değişerek ve gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Toplu konut konusunda daha önce yapılan çalışmalar analiz edildiğinde, günümüzde giderek artan bir şekilde yapılmaya başlanan, literatürde“.. muhteşem, çok ilginç, kitsch ..”vb. terimlerle tanımlanan“Temalı Toplu Konut”projelerinin yeteri kadar incelenmediği tespit edildi. Bu çalışmada da literatüre katkı sağlayabilmek adına ülkemizde yapılan ilk temalı toplu konut projesi olan Bosphorus City projesi 2010 yılında Toplu Konut İdaresi için ODTÜ MATPUM'un hazırladığı kriterler baz alınarak değerlendirildi ve önerilerde bulunuldu. Bu çalışma sonucunda yeni yapılacak olan toplu konut projelerine tasarım aşamalarında fikir verebilecek bir kaynak oluşturulması hedeflendi
Özet (Çeviri)
City; It is a living creature that is born, grows and lives. It constantly changes and evolves over time. It is affected by the important events that occurred in the period and takes its shape accordingly. Intensive migration from rural to urban areas, which occurred after the Industrial Revolution, increased the number of population in the urban area, and the resulting lack of housing has led to the emergence of unhealthy spaces. People tried to find solutions for a more livable environment and the first foundations of mass housing started to be laid. The concept of mass housing has changed, developed and taken its present form over time since the Industrial Revolution. When the previous studies on mass housing are analyzed, it's found that the 'Themed Mass Housing' has insufficiently investigated, as defined in literature increasingly as“.. gorgeous, very interesting, kitsch ..”etc. It has been determined that the“Themed Mass Housing”projects, which are defined by these terms, have not been adequately examined. In this study, in order to contribute to the literature, the Bosphorus City project, which is the first themed mass housing project in our country, was evaluated and suggestions were made based on the criteria prepared by METU MATPUM for the Housing Development Administration in 2010. As a result of this study, it was aimed to create an academic resource that can give ideas during the design stages of the new mass housing projects.