Juguler foramene anterolateral yaklaşımların karşılaştırılması
- Tez No: 772200
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN TANRIÖVER, UZMAN GÖKSAL GÜNERHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Jugular foramen, mcrosurgcal anatomy, postaurcular transtemporal approach, preaurcular nfratemporal approach
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Juguler foramen, şekl ve boyut olarak farklılık göstereblen; kafatasının çne ve dışına bakan yüzler farklı boyut ve şeklde olablen br anatomk geçş bölgesdr. Kavsl seyr, k farklı kemkten oluşması ve çok sayıda snr ve damarın kafatasının çnden dışına doğru geçş yaptıkları bölge olması cerrah ulaşımı zorlaştırmaktadır. Çalışmamızda juguler foramene anterolateral yaklaşımlar olarak tanımlanan, postaurküler transtemporal (PATT) yaklaşım le daha az sıklıkla kullanılan preaurküler nfratemporal fossa (PAİTF) yaklaşımı kordorlarının mkrocerrah anatomsnn detaylı olarak ortaya konması ve karşılaştırılması hedeflenmektedr. Bu karşılaştırma le anterolateral yaklaşımların brbrlerne karşı üstünlükler ve lşkl engeller ortaya koymak amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu anatomk laboratuvar çalışması İstanbul Ünverstes-Cerrahpaşa, Mkroendonöroşrurj ve Nöroanatom Laboratuvarı'nda slkon enjeksyonlu 4 adet (8 taraf) tahntl kadavra kafası kullanılarak tamamlandı. Dseksyonların her aşaması 3D olarak görüntülend. Her yaklaşım çn cerrah bölgeye ulaşım basamakları, cerrah görüş alanına gren sınırlar, cerrah basamakları etkleyen nörovasküler yapılar ve ulaşılablen bölgeler hakkında elde edlen verler kayıt altına alındı. Bulgular: PATT yaklaşım çn nfralabrentn, translabrentn ve transkohlear modfkasyonlar uygulanarak JF ulaşım sağlandı. PATT le JF posteror ve lateral yarısına genş br görüş açısı sağlandı. PAİTF yaklaşımı le JF ulaşım sağlandı. Bu yaklaşım JF lateral yüzüne ve anteror kısmına daha genş br hakmyet sağladı. Sonuç: PATT ve PAİTF yaklaşımlar JF'n farklı bölgelerne anterolateral yolla ulaşımı sağlamaktadır. Her ksnde de lezyon yönelm ve boyutuna göre görüş açısı genşletleblmekle brlkte, PATT yaklaşım posteror ve lateral yüze hakmyet daha belrgnken, PAİTF yaklaşımda JF anteror ve lateral yüze hakmyet belrgndr. Her k yaklaşımda da boyun dseksyonu ekleyerek nferor hakmyet artırılablr. Anahtar Kelmeler: Juguler foramen, mkrocerrah anatom, postaurküler transtemporal yaklaşım, preaurküler nfratemporal yaklaşım
Özet (Çeviri)
Am: Jugular foramen (JF), whch can vary n shape and sze; t s an anatomcal transton regon that can have dfferent szes and shapes on the nsde and outsde of the skull. JF s the regon that has a curved course, conssts of two dfferent bones, and that many nerves and vessels pass from nsde the skull to the outsde. For ths reason, surgcal access s dffcult. Our study amed to reveal and compare the mcrosurgcal anatomy of the two anterolateral surgcal routes to the JF; the postaurcular transtemporal (PATT) approach and less frequently used preaurcular nfratemporal fossa (PAITF) approach. Wth ths comparson, we also ntended to evaluate the advantages and related obstacles of the anterolateral approaches over each other. Materals And Methods: Ths study was carred out n Istanbul Unversty-Cerrahpaşa, Mcroendoneurosurgery and Neuroanatomy Laboratory usng 4 slcone-njected embalmed cadaver heads (8 sdes). Each stage of the dssectons was captured and documented n 3D. Steps and dsplayed neurovascular structures along the surgcal corrdor, the lmts of the approach and crtcal neurovascular structures affectng the surgcal vew, and the accessble areas of surgcal exposure were recorded for each anterolateral approach. Results: JF access was acheved by applyng nfralabyrnthne, translabyrnthne and transcochlear modfcatons for the PATT approach. PATT provded a wde surgcal exposure to the posteror and lateral halves of the JF. Also, access to JF was provded wth the PAİTF approach. Ths approach provded greater domnance of the lateral face and anteror porton of the JF. Concluson: PATT and PAITF approaches provde anterolateral access to dfferent parts of the JF. In both approaches, the area of exposure can be wdened accordng to the extenson of the JF leson, although PATT approach has a more pronounced domnance of the posteror and lateral aspects. PAITF approach clearly demonstrates a better angle of vew on the anteror and lateral aspects of the JF. In both of the approaches, neck dssecton can be added to ncrease the necessary nferor surgcal feld.