Covid-19 pandemi döneminde okul müdürlerinin uzaktan eğitim hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
Examination of school principals' views on distance education during the Covid 19 pandemic period
- Tez No: 772243
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM APAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Covid-19, Uzaktan Eğitim, Okul Müdürleri, Pandemic, Covid 19, Distance Education, School Principals
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmanın amacı Covid-19 pandemi döneminde okul müdürlerinin uzaktan eğitim hakkında görüşlerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Antalya ilinin beş merkez ilçesinde (Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Kepez, Döşemealtı), ilkokul ve ortaokullarda görev yapan, yöneticilikteki hizmet süreleri ortalama 13 yıl olan, 7 yüksek lisans, 9 lisans mezunu olmak üzere 16 okul müdürünün görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi ile betimsel analiz teknikleri kullanılmıştır. İçerik analizinde nitel araştırma paket programı NVIVO12'den yararlanılmıştır. Analiz aşamasında elde edilen veriler, kodlama listesinde yer alan alt-tema ve ana-tema altına yerleştirilmiştir. Son olarak, alt-tema ve ana-tema altına giren tüm ifadelerin frekans ve yüzdeleri belirlenerek tablo ile sunulmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre; uzaktan eğitimin önündeki en önemli engel internet erişimi ve teknolojik materyal eksiğidir. Bu durum öğrencilerde motivasyon eksikliğine yol açmakta dolayısıyla derslere katılım istenilen seviyede olmamaktadır. Teknoloji kullanımı becerisi sınırlı olan öğretmenlerin süreci yönetmekte zorlandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the opinions of school principals about distance education during the Covid-19 pandemic period. In accordance with this purpose, the opinions of 16 school principals, 7 graduate and 9 undergraduates, working in primary and secondary schools in five central districts of Antalya province, with an average of 13 years of service in management, were consulted. In order to obtain the data of the research, a semi-structured individual interview form was applied to the participants. Content analysis and descriptive analysis techniques were used in the analysis of the data. Qualitative research package program NVIVO12 was utilized in content analysis. The obtained data in the analysis phase were placed under the sub-theme and main-theme titles in the coding list. As a consequence, the frequencies and percentages of all the expressions under the sub-theme and the main theme headings were determined and presented as a table. According to the results of the research; The most important obstacle to distance education is the lack of internet access and technological materials. This situation led to a lack of motivation in the students and participation in the lessons was not at the desired level. Teachers within sufficient technology uses kils were caught unprepared and forced into the process.