Kadın dayanışmasının trans-yaşlı kadınlar üzerinden fenomenolojik bir incelemesi: Ankara örneği
A phenomenological study of women's solidarity on transgender-elderly women: The case of Ankara
  1. Tez No: 772264
  2. Yazar: LUTFİYE AKTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanışma, Sosyal Politikalar, Transseksüel, Yaşlılık, Solidarity, Social Policies, Transgender, Aging
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Küresel bir olgu olarak eşitsizlik, birçok toplumsal grubu etkilemektedir. Bu eşitsizliklerin farklı türleri vardır ve bazı toplumsal gruplar eşitsizliğin birden çok türünü aynı anda deneyimlemektedir. Transseksüel- yaşlı kadınlar toplumsal cinsiyete, yaşa ve sınıfsal koşullara dayalı eşitsizlikleri aynı anda deneyimleyen bir gruptur ve sosyal devlet erişememekte; sosyal politika uygulamaları geliştirmemektedir. Ayrıca yaşlılar için var olan sosyal politika uygulamalarından da etkin biçimde faydalanamamaktadırlar. Eşitsizliğin birden çok türü ile mücadele etmek ve sosyal politika uygulamaları vasıtasıyla karşılaştıkları sorunları çözememek transseksüel- yaşlı kadınlar arasında enformel bir dayanışma meydana getirmiştir. Bu çalışma, transseksüel- yaşlı kadınların enformel dayanışma ilişkilerini keşfetmeye odaklanmıştır. Enformel dayanışmanın kimler arasında, hangi maddeler üzerinden, nasıl ve neden geliştiği; dayanışmaya kabul ve dışlama süreçleri çalışmanın konusu kapsamındadır. Bu doğrultuda yedi transseksüel-yaşlı kadınla yarı yapılandırılmış görüşme formu üzerinden derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Transseksüel-yaşlı kadınların dayanışma ağında arkadaşlar ve aile ön plandadır. Dayanışma maddeleri genellikle yaşamın devamı için gerekli beslenme, giyinme, barınma gibi temel ihtiyaçlardır. Katılımcıların yoksullaşmasındaki en büyük etken ise enformel sektörde çalışmak zorunda olmaları sonucu çalışma haklarından yoksun kalmalarıdır. Şartların iyileştirilmesi için sosyal politika uygulamaları hakkında bilgilendirilmeleri, sosyal politika uygulamalarının ulaşılabilir olması, sosyal yardımların nakdi olması ve sosyal yardımların eşit ve adil bir şekilde dağıtılması gerekmektedir. Ayrıca çalışma şartlarının devlet tarafından düzenlenmesi sorunun yeniden üretimine ket vuracak önemli bir noktadır.
Özet (Çeviri)
As a global phenomenon, inequality affects many social groups. There are different types of these inequalities, and some social groups experience more than one type of inequality at the same time. Transgender-elderly women are a group that experience inequalities based on gender, age and class conditions at the same time, and the welfare state cannot be reached; does not develop social policy practices. In addition, they cannot effectively benefit from the existing social policy practices for the elderly people.Struggling with multiple forms of inequality and not being able to solve the problems that they face through social policy practices has created an informal solidarity among transgender-elderly women. This study focused on exploring the informal solidarity relationships of transgender-elderly women. Together with solidarity acceptance and exclusion processes, 'how, why, among whom and in which domains" those informal solidarity is developed are within the scope of this study.In this direction, in-depth interviews were conducted with seven transgender-elderly women through a semi-structured interview form. Friends and family are at the forefront in the solidarity network of transgenderelderly women. Solidarity items are generally basic needs providing continuation of life such as nutrition, clothing and sheltering. The biggest factor in the impoverishment of the participants is that they are deprived of their right to work as a result of having to work in the informal sector. In order to improve conditions, they should be informed about social policy practices, social policy practices should be accessible, social benefits should be in cash, and social benefits should be distributed equally and fairly. In addition, the regulation of working conditions by the state is an important point that will hinder the reproduction of the problem.