Empirical analyses of the Dutch disease in Azerbaijan's economy
Azerbaycan ekonomisinde Hollanda hastalığı üzerine empirik analiz
  1. Tez No: 772331
  2. Yazar: UZEYİR SAFARLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA GAYGISIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Hollanda hastalığı sendromu, doğal kaynaklar, Vektör Otoregressif, Azerbaijan, Dutch Disease, natural resources, Vector Autoregression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Hollanda hastalığı sendromu literatürde sıkça araştırılmış ve doğal kaynaklarla zengin olan ekonomiler için bir tehlike olarak gözlemlenmiştir. Genel olarak, Hollanda hastalığı sendromu gelişen bir doğal kaynak sektörünün genel ekenomiye zarar verdiği ve büyümeni azalttığı bir olguyu tanımlar. Bu tez çeşitli verilerin ( petrol ihracatı, SOFAZ-dan transferler ve fiyat şokları) GSYİH büyümesi, petrol dışı ticari sektördeki hasıla, Reel Efektif Döviz Kuru, devlet harcamaları ve yatırım harcamaları üzerindeki etkisine bakarak petrol sektörünün Azerbaycan ekonomisi üzerindeki etkisini Hollanda hastalığı sendromu başlığı altında analiz etmekdedir. Bu analiz Vektör Otoregressif metodolojisini kullanarak 2001 ve 2020-ci yıl arasındaki 20 yılı kapsamaktadır. Vektör Otoregressif modellerin Granger nedensellik testi, Etki-tepki ve Varyans dekompozisyon analizi özellikleri bu araştırmada kullanılmaktadır. Bu analizin esas sonucu, Azerbaycan ekonomisinin Hollanda hastalığı sendromuna yakalanmamasıdır. Reel Effektif Döviz Kuru büyüyen kaynak sektöründeki artan faaliyet nedeniyle değer kazansa da, bu petrol dışı ticari sektörün olumsuz etkilenmesi ile izlenmiyor. Araştırmalar, bunun temel nedeninin, SOFAZ'dan yapılan transferlerle petrol dışı sektörün sübvansiyonu olduğunu ortaya koydu. Ek olarak, negatif ve pozitif fiyat şoklarının olası asimetrik etkilerinin analizi, pozitif fiyat şoklarının ekonomiyi olumlu etkilemesine rağmen, negatif fiyat şoklarının ekonomide gerilemeye neden olmadığını ortaya koymuştur. Bunun olumsuz fiyat şoklarının sonuçlarını önlemeye yönelik politikaların sonucu olduğu fikrine varılmıştır. Genel olarak, petrol sektörünün ekonomik büyümeye üzerindeki etkisinin pozitif olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Dutch Disease syndrome has been frequently investigated in the literature and observed as a threat to the resource-rich economies. Basically, it describes a phenomenon which increasing activity in a booming resource sector harms overall economy and decreases growth. This thesis analyzes effects of the petroleum sector employing various indicators ( export of the petroleum sector, transfers from SOFAZ, and price shocks) on various units of the economy namely GDP growth, output in the non-oil tradable sector, REER, government expenditure, and investment expenditure for Azerbaijan's economy under the topic of“Dutch Disease”. Employing VAR methodology this analysis covers 20 years between 2001 and 2020 using quarterly data. Granger Causality test, Impulse-Response analysis, and Variance Decomposition features of the VAR models are used in this paper. The main conclusion of this analysis is that Azerbaijan's economy is not suffering from the Dutch Disease. Although REER appreciates because of the increasing activity in the booming sector, it is not followed by the negative affection of the GDP growth and the non-oil tradable sector. The investigations revealed that the main reason behind that is the subsidization of the non-oil sector with the transfers directed from SOFAZ. Additionally, analysis of the possible asymmetric effects of the negative and positive price shocks revealed that although positive price shocks affect the economy positively, negative price shocks fail to cause downturns in the economy. It is concluded that this is the result of policies aiming to prevent the consequences of the negative price shocks. Overall, it is hard to claim that the petroleum sector negatively affected the growth.