Noam Chomsky'nin propaganda modeli üzerinden yeni medya analizi
New media analysis through Noam Chomsky's propaganda model
- Tez No: 772345
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Chomsky, Yeni Medya, Propaganda, Propaganda Modelleri, Chomsky, New Media, Propaganda, Propaganda Models
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, Noam Chomsky ve Edward S. Herman'ın propaganda modeli ele alınmış olup yeni medya üzerinden kıyaslaması yapılmıştır. Araştırmada, Hermeneutik tanımı yapılarak bir yorum bilim olan hermeneutik anlatılarak iletişimin kadim zamandan günümüze seyri de anlatılmış olmaktadır. Konvansiyonel medya ve yeni medyanın süreci ve propaganda modelinde kullandığı yöntemler günümüz dünyasına uyarlanarak kıyaslanmıştır. Konvansiyonel medyadan farklılığı ile yeni medya ve sosyal medyanın etkisi dünya örneğinde; Arap Baharı üzerinden, Türkiye örneğinde ise Gezi Parkı üzerinden ele alınarak incelenmiştir. Chomsky'nin propaganda modelleri örneklerle yeni medyaya uyarlanarak yeni medyanın ve sosyal ağların toplumlar üzerindeki tahakkümü ortaya konulmuştur. Chomsky'nin, egemen güçlerin elinde olmayan yurttaşların inisiyatifinde olan, özgürlük alanı olarak gördüğü yeni medyanın, özgürlük alanları dâhilinde bireye ulaşarak arzuları ve istekleri doğrultusunda kişiye ve gruplara eylemsellik kazandırabileceği de görülmüştür. Yeni medyanın insanların üzerindeki etkisi ve insanlara tepkisellik kazandırmasının arkasında, bireyin yönlendirildiğine dair bir his oluşturmadan, özgürlük bilinci aşılanarak aslında egemen güçlerin arzu ve istekleri doğrultusunda bireyden topluma ulaşan bir eylem hareketini başlatacak şekilde güçlü olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the propaganda model of Noam Chomsky and Edward S. Herman was discussed and compared with the new media. In this study, by defining hermeneutics, hermeneutics, which is a hermeneutic science, is explained, and the course of communication from ancient times to the present is also explained. The process of conventional media and new media and the methods used in the propaganda model were compared by adapting them to today's world. Unlike conventional media, the effect of new media and social media on the world, through Arab Spring; In Turkey, it was examined over Gezi Park. Chomsky's propaganda models have been adapted to the new media with examples, revealing the dominance of new media and social networks on communities. It has also been observed that Chomsky's new media, which are not in the hands of sovereign powers and are at the initiative of citizens, are seen as a field of freedom and can reach individuals within their freedom areas and bring action to individuals and groups in the direction of their desires and wishes. It has been seen that the new media has a strong influence on the people and gives reaction to people without creating an impression that the individual is guided, liberation is conceived as a conscious effort to initiate a movement of action reaching individual collecting in the direction of desire and will of the sovereign powers.