XVI-XVIII. yüzyıllar arasında Diyarbekir Kalesi (Fetih, idare ve örgütlenme)
XVI-XVIII. Diyarbekir Castle between centuries (Conquest, administration and organization)
- Tez No: 772346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Fetih, Kale, Diyarbekir, Ottoman Empire, Conquest, Castle, Diyarbekir
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Diyarbekir şehrinin ismi ilk olarak şehrin islamiyet döneminde fethedilmesiyle ortaya çıkmıştır. Ondan önce şehrin adı“Amid”,“Kara Amid”olarak geçmekteydi. Şehir tarih boyunca birçok medeniyetin, devletin eline geçmiştir. Osmanlı Devleti tarafından ise 1515 yılında fethedilmiş ve bu tarihten itibaren merkeze bağlı bir eyalet haline getirilmiştir. Diyarbekir Beylerbeyliğine Bıyıklı Mehmed Paşa tayin edilmiştir. Böylece Diyarbekir merkeze en uzak uç bölgesi olmuştur. Sınır güvenliği için şehirde bulunan kale de sağlamlaştırma ve onarım işlemleri yapılmıştır. Osmanlı Devleti askeri güvenlik olarak kalelere çok önem vermiştir. Bu sebeple Diyarbekir Kalesi'de güçlendirilmiş ve organize edilmiştir. Diyarbekir Kalesi coğrafi konum, Osmanlı Devleti dönemindeki kullanım şekli, fiziksel görüntüsü, adının tarihçesi ve XVIII. yüzyıla kadar hangi beyliklerin, devletlerin eline geçtiği, Diyarbekir'in livalarında bulunan kaleleri, Osmanlı Devleti dönemindeki siyasi, idari ve askeri işlevleri gibi konular bakımından ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The name of the city of Diyarbekir first emerged when the city was conquered during the Islamic period. Before that, the name of the city was“Amid”,“Black Amid”. The city has been in the hands of many civilizations and states throughout history. It was conquered by the Ottoman Empire in 1515 and from this date on, it became a province affiliated to the center. Bıyıklı Mehmed Pasha was appointed to Diyarbekir Governorship. Thus, Diyarbekir became the farthest end region from the center. For border security, the fort in the city was consolidated and repaired. The Ottoman Empire gave great importance to the castles as military security. For this reason, it was strengthened and organized in Diyarbekir Castle. The geographical location of Diyarbekir Castle, the way it was used during the Ottoman Empire, its physical appearance, the history of its name and XVIII. It has been discussed in terms of subjects such as which principalities and states were seized until the 19th century, the castles in Diyarbekir's livas, and their political, administrative and military functions in the Ottoman Empire period.