Iraklı sağlık turistlerinin Türkiye'de karşılaştıkları sorunlar
Problems faced by Iraqi health tourists in Turkey
  1. Tez No: 772344
  2. Yazar: ELAF HASAN SALMAN SALMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜHAN BİKE ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Sağlık Turistleri, Türkiye, Irak, Health Tourism, Health Tourists, Türkiye, Iraq
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Sağlık turizminin temel özelliği arz ve talepte esnekliğin düşük olmasıdır. Zira talep ‎tarafında; insanlar için sağlık konusu her şeyden önce geldiğinden, iyileşmek için ‎maddi ve manevi olarak fedakârlık yapılması bir zorunluluk olmaktadır. Arz tarafında ‎ise sağlık turizmi hizmetlerinin verilebilmesi için tesisin sağlık turizmine uygun ve ‎hizmet verenlerin de eğitimli ya da alanında uzman kişiler olması gerekmektedir. ‎Türkiye açısından bakıldığında iki tür sağlık turizmi arzından söz etmek mümkündür. ‎Birincisi insanların yaşadıkları yerlerde yeterli sağlık hizmeti alamamalarına bağlı ‎olarak gelişen ve tıbbi müdahaleleri içeren (cerrahi, yatarak tedavi, nakil vb.) ‎hizmetlerdir. İkincisi de doğrudan tıbbi nitelik taşımayan ve destekleyici süreçleri ‎içeren (kaplıca/termal, SPA, rehabilitasyon vb.) hizmetlerdir. Bazı durumlarda ‎bunların karma şekilde verildiği hizmetler de vardır. Türkiye'de, coğrafi konum, ‎mevcut sağlık turizmi kaynakları, yetişmiş insan kaynağı, kamu ve özel sektör ‎yatırımları gibi varlıklarıyla özellikle yakın çevreden sağlık turistlerine hizmet ‎verilmektedir. Bu çalışmada Iraklı sağlık turistlerinin sağlık turizmi kapsamında ‎Türkiye'de aldıkları hizmetler hakkında görüşlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. ‎Türkiye'de sağlık hizmeti almış olan 37 Irak vatandaşı ile yapılan görüşmeler ‎sonucunda; sağlık turizmi alanında Türkiye'deki hastanelerin, personelin, tıbbi cihaz ‎ve ekipmanın yeterli olduğu ancak dil farkı nedeniyle yaşanan iletişim ‎problemlerinin temel sorun olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main feature of health tourism is the weak elasticity of supply and demand. ‎Because on the demand side; the issue of health comes first for people, it is a ‎necessity to make financial and moral sacrifices in order to heal. On the supply side, ‎in order to provide health tourism services, the facility must be suitable for health ‎tourism and the service providers must be trained or experts in their fields. From the ‎perspective of Türkiye, it is possible to talk about two types of health tourism supply. ‎The first is the services that develop due to the inability of people to receive adequate ‎health services in the places they live and including medical interventions (surgery, ‎inpatient treatment, transport, etc.). The second is services that are not directly ‎medical and include supportive processes (spa/thermal, SPA, rehabilitation, etc.). In ‎some cases, there are also services where that are provided in a mixed form. In Türkiye, with its assets such as geographical location, existing health tourism ‎resources, trained human resources, public and private sector investments, services are ‎provided especially to health tourists from the close vicinity. In this study, it is aimed ‎to determine the views of Iraqi health tourists about the services they receive in Türkiye within the scope of health tourism. As a result of the interviews with 37 Iraqi ‎citizens who received health services in the field of health tourism in Türkiye, it has ‎been determined that hospitals, personnel, medical devices and equipment in Türkiye ‎are sufficient, but communication problems due to language differences are the main ‎problems.‎