COVID-19 pandemisinin lojistik faaliyetlerine etkisi: İstanbul örneği
The effect of the COVID-19 pandemic on logistics activities: The case of Istanbul
- Tez No: 772361
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR ACER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemisi, Lojistik Faaliyetler, Covid-19 Pandemisi etkisi, Covid-19 Pandemic, Logistics Activities, Covid-19 effect
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı tüm dünyayı etkisi altına alan Covid- 19 pandemisinin lojistik faaliyetlere etkisini araştırmaktır. Pandemi döneminde yaşanan kısıtlamalar, karantinalar ve salgın önlemleri, birçok sektörü olumsuz etkilemiş ve bu durum lojistik sektörü üzerinde baskı yaratmıştır. Bununla beraber ilaç, temizlik malzemeleri, maske, eldiven gibi ürünlere yönelik artan talebe bağlı olarak lojistik sektöründe önemli kazanımlar da söz konusu olmuştur. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile yapılan görüşmelerle pandeminin bu işletmelerin faaliyetlerine olumlu ve olumsuz yansımaları çalışmada irdelenmiştir. Araştırmada yöntem olarak nitel veri analizi yöntemi kullanılmıştır. Görüşme formları kapsamında elde edilen bilgiler, içerik analizi kapsamında analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul Merkezli en az 1 lojistik faaliyeti bulunan 13 şirket oluşturmaktadır. Şirketlerde çalışanlar ile görüşmeler yapılarak elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Covid-19 pandemisine yönelik fırsatlar incelendiğinde talepteki artış ile beraber gümrükleme ve depolama faaliyetlerinde artış yaşandığı tespit edilmiştir. Bununla beraber pandemi dönemine yönelik çeşitli sıkıntıların üstesinden gelebilmek amacıyla işletmeler tarafından yenilik çalışmaları yapılmış ve işletmelerin potansiyellerinin ortaya çıktığı belirtilmiştir. Ayrıca evden çalışma sistemine bağlı olarak işletme maliyetlerinde önemli düzeyde düşüşler yaşandığı, dijitalleşme ile beraber desteklenen iş süreçlerinin ise işletmeye katkı sağladığı ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of the pandemic on logistics activities. Restrictions, quarantines and epidemic measures experienced during the pandemic period adversely affected many sectors and this situation put pressure on the logistics sector. However, there have been significant gains in the logistics sector due to the increasing demand for products such as medicines, cleaning materials, masks and gloves. The aim of this research is to examine the positive and negative reflections of the pandemic in the logistics sector. Qualitative data analysis method was used in the research. The information obtained within the scope of the interview forms was analyzed and interpreted within the scope of content analysis. The study group of the research consists of 13 companies based in Istanbul with at least 1 logistics activity. Interviews were held with the employees of the companies and the findings were evaluated. As a result, when the opportunities for the Covid-19 pandemic were examined, it was stated that there was an increase in customs clearance and storage activities with the increase in demand. In addition, innovation studies have been carried out by enterprises in order to overcome various problems related to the pandemic period and it has been stated that the potentials of the enterprises have emerged. In addition, there was a significant decrease in operating costs due to the home working system. It was stated that the business processes supported by digitalization contributed to the business.