Doğrudan yabancı yatırım ve demokrasi ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship between foreign direct investment and democracy: Example of Turkey
- Tez No: 772360
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA DENİZ KARAKOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırım, Demokrasi, Johansen Eş Bütünleşme Testi, Türkiye, V-Dem Demokrasi Endeksi, Foreign Direct Investment, Democracy, Johansen Co-Integration, Turkey, V-Dem Indice
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı doğrudan yabancı yatırım kavramının teorik arka planının detaylı olarak analiz etmek ve bu yatırım çeşidinin demokrasiyle olan ilişkisini incelemektedir. Bu doğrultuda çalışmada her iki kavramın tanımı ve gelişimine dair bilgiler sunulmuştur. Söz konusu iki kavram arasındaki ilişkiyi ampirik olarak sınamak amacıyla Türkiye özelinde 1990-2020 yılları arasını kapsayacak şekilde bir model oluşturularak zaman serileriyle Johansen eşbütünleşme testi yapılmıştır. Yapılan eş bütünleşme testinin sonucunda Türkiye'de demokrasi ve doğrudan yabancı yatırımlar arasında pozitif ve oldukça güçlü bir ilişkinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to make a detailed analysis of the theoretical background of foreign direct investment and to examine its relationship with democracy. For this aim definition and development of both notions is researched comprehensively. Time series analysis and Johansen cointegration test were employed to emprically test the relationship between the two notions for Turkey. Observation range was chosen between 1990 and 2020. The result shows there is a positive, and very robust relation between democracy and foreign direct investments.