Klasik-Marksgil makroekonomik dinamikler üzerine ülke karşılaştırmalı çalışmalar
Cross-country studies on the classical-Marxian macroeconomic dynamics
  1. Tez No: 772393
  2. Yazar: OZAN MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA DÖNMEZ ATBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal Hesapların Ekonomi Politiği, Üretken Emek ve Üretken Olmayan Emek, Artık Değer, Kâr Oranı, Sermaye Bileşimleri, Political Economy of National Accounts, Productive Labor and Unproductive Labor, Surplus Value, Rate of Profit, Composition of Capital
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, klasik-Marksgil makroekonomik kategorilerin nicel büyüklüklerini Avrupa ülkeleri, ABD ve Türkiye için ölçmeyi amaçlamaktadır. Tezin genel yapısının kısaca anlatıldığı birinci bölümün ardından, ikinci bölüm, yalnızca teorik kaygılar nedeniyle değil, aynı zamanda milli gelir serilerinden hareketle klasik-Marksgil kategorileri türetmek için de merkezi bir öneme sahip olan üretken emek (faaliyet) ve üretken olmayan emek (faaliyet) ayrımını tartışmaktadır. Bu bölümde aynı zamanda klasik- Marksgil kategorileri türetmek için geliştirilen ampirik yaklaşım tanıtılmaktadır. Milli gelir serilerinin dönüştürülmesi, artık değer oranı, kâr oranları, klasik-Marksgil emek üretkenliği, sermayenin maddi ve değer bileşimi, üretken olmayan alanın göreli büyüklüğü gibi klasik-Marksgil kategorileri gözlemlememize imkân vermektedir. Bu bağlamda üçüncü bölüm, Avrupa ülkelerinde ve ABD'de klasik-Marksgil kategorilerin nicel büyüklüklerinin karşılaştırmalı olarak analizine ayrılmıştır. Dördüncü bölüm, üretken olmayan faaliyetlerin yakından bir incelemesini sunmaktadır. İnceleme göstermektedir ki çalışmada ele alınan ülkelerde ticaret en büyük üretken olmayan faaliyet büyüklüğünü oluşturmaktadır. Ayrıca, ekonometrik analizler üretken olmayan alandaki genişlemenin artık değer oranı ve artık değer kütlesindeki artışa bağlı olacağını söyleyen klasik-Marksgil argümanı doğrulamaktadır. Beşinci bölüm Türkiye ekonomisine odaklanmaktadır. Bu bölümde, Türkiye ekonomisinde kilit değişkenlerin büyüklüğü ve hareketi, Avrupa ülkeleri ve ABD ile karşılaştırmalı bir şekilde analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to measure and analyze quantitative magnitudes of classical-Marxian macroeconomic categories in European countries, the USA, and Turkey. Following a general introduction on the structure of the dissertation in the first chapter, the second chapter discusses the distinction between productive and unproductive labor (activity) which has central importance for not just theoretical concerns but also for deriving classical-Marxian macroeconomic categories from traditional national account statistics. The empirical strategy to transform the traditional national account statistics into classical-Marxian categories is also introduced in the chapter. Transformation of national account categories allows us to observe classical-Marxian macroeconomic categories such as the rate of surplus value, the profit rates, classical-Marxian labor productivity, the value and materialized compositions of capital, and the relative size of unproductive activities. In this context, the third chapter is devoted to analyzing the magnitudes and movements of classical-Marxian macroeconomic variables in European countries and the USA comparatively. The fourth chapter represents a close analysis of unproductive activities. The close analysis of unproductive activities indicates that the trade sector constitutes the largest segment of unproductive spheres in all countries included in the study. Moreover, econometric investigations validate the classical-Marxian approach arguing that the expansion of unproductive activities is dependent on increases in the rate and mass of surplus value. The fifth chapter focuses on the Turkish economy. In this chapter, the magnitude and movement of key variables in the Turkish economy are analyzed in comparison to European countries and the USA.