Türkiye ve Finlandiya erken çocukluk özel eğitim politika belgelerinin karşılaştırılması
Comparison of early childhood special education policy documents in Turkey and Finland
  1. Tez No: 772394
  2. Yazar: NURSEL YEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: erken çocukluk, özel eğitim, Finlandiya'da özel gereksinimli çocuklar, politika belgeleri, Türkiye'de özel gereksinimli çocuklar, Children with special needs in Turkey, children with special needs in Finland, early childhood, special education, policy documents
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma, Türkiye ve Finlandiya'da erken çocukluk özel eğitim politika belgelerini çeşitli başlıklar açısından karşılaştırmalı olarak incelemiştir. Bu araştırmada nitel araştırma modellerinden olan doküman incelemesi kullanılmıştır. Dokümanlara Türkiye ve Finlandiya'nın resmi internet kaynakları taranarak ulaşılmış ve mevcut politika belgeleri belirlenmiştir. Ardından politika belgelerinin okunması ve güvenli bir şekilde kayıt altında tutulabilmesi için QCamap.org programına yüklenmiş ve analiz edilmiştir. Türkiye ve Finlandiya'nın erken çocukluk özel eğitimi politika belgelerinin analizi sonucunda tanımlar, değerlendirme ve tanılama süreci, hizmetlere erişim şartları, çocuk hizmetleri, aile hizmetleri, sağlanan hizmetler ve hizmet sağlayıcılar temalarına ulaşılmıştır. Türkiye'nin erken çocukluk özel eğitimi tanımlarında birey, kurum, program ve destek olarak belirlenmiş Finlandiya'nın ise desteğe ilişkin tanımlamalara yer verildiği bulgusuna ulaşılmıştır. Erken çocukluk özel eğitim politika belgelerinde değerlendirme ve tanılama sürecine ilişkin Türkiye'nin yerleştirme kategorisine ilişkin açıklamalarının yer aldığı görülürken Finlandiya'da bu açıklamaya yer verilmemiştir. Türkiye'nin erken çocukluk özel eğitimi şartlarında okula kayıt ve sınıf kontenjanı kategorilerine ulaşılmış Finlandiya'da özel ihtiyaç desteğine ilişkin bulgulara ulaşılmıştır. Türkiye ve Finlandiya'nın çocuk hizmetlerinin kolaylaştırıcı olarak materyal desteği, ulaşım desteği, öz bakım desteği ve destek bakımından benzer bulgulara ulaşılmıştır. Politika belgelerinde aile hizmetlerine yönelik iki ülke içinde katılım/iş birliğinin sağlanmasının ortak olduğu bulgusuna ulaşılırken Türkiye belgelerinde aile eğitimi programının yer alması Finlandiya'dan yer almadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Politika belgelerinde sağlanan hizmetleri Türkiye için kurum ve ev temelli olarak belirlenmiş Finlandiya'da kurum temelli olarak yer aldığı bulgusuna ulaşılmıştır. Belgelerde hizmet sağlayıcılara yönelik Türkiye'de destek eğitim personeline ilişkin açıklamaların yer alması Finlandiya'dan farklılık gösterdiği bulgusuna ulaşılırken öğretmen ve resmi kurumlar olarak ortak kategorilerin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study compared the varied titles of early childhood special education policy documents from Finland and Turkey. Document analysis, one of the qualitative research models, was applied in this study. The current policy documents were found by searching the Turkish and Finnish government official websites for the relevant documents. Following that, it was uploaded to QCamap.org so that policy documents could be anaysied and safely preserved. Result of analysis, evaluation, and recognition processes of the early childhood special education policy publications of Finland and Turkey reach to the following circumstances of access to services conditions, child services, family services, services supplied, and service provider themes. While it is seen that Turkey's explanations regarding assessment and recognition are included in the early childhood special education policy documents regarding the placement category, this usage is not included in Finland. In Turkey's early childhood special education rules, school enrollment and class quota categories have been reached. In Finland, the explanation regarding special needs support has been reached. Similar results were obtained for material support, transportation support, self-care support and support as facilitators of children's services in Turkey and Finland. While it was found in the documents that the participation/cooperation in the two countries for family services is common, it was found that the Finnish documents did not include the family education program as Turkey. In the documents, it was found that the supplied services were determined as institution-based and home-based for Turkey, and that it only took place on an institution-based basis in Finland. The place where the common categories of teachers and public institutions are found, while the findings are shown from the place where the explanations about the support education institutions in Turkey for service providers are found in the documents.