Tiyatro afişlerinin göstergebilimsel açıdan incelenmesi ve oyun atölyesi tiyatrosu için afiş tasarımları
A semiotic analysis of theatre posters and poster design for oyun atölyesi theatre
  1. Tez No: 772494
  2. Yazar: ŞEBNEM YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLFÜKAR SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Tiyatro Afişleri, Göstergebilim, Gösterge, Grafik Tasarım, Görsel İletişim Tasarımı, Oyun Atölyesi Tiyatrosu
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
YEŞİLYURT, Şebnem. Tiyatro Afişlerinin Göstergebilimsel Açıdan İncelenmesi ve Oyun Atölyesi Tiyatrosu İçin Afiş Tasarımları, Ankara, 2018. Afiş, grafik tasarım ürünleri arasında en köklü tarihe sahip görsel iletişim araçları arasında yer almaktadır. Afiş tasarımını göstergebilimsel yaklaşımlarla ele alarak irdelemek grafik tasarım / görsel iletişim tasarımı alanına büyük katkılar sağlayabilecektir. Göstergebilim, iletileri anlamlandırma ve yorumlama çalışmalarında önemli bir bilim alanıdır. Bu tez çalışmasında; afiş tasarımlarında yer verilen görsel iletilerin göstergebilimsel açıdan ele alınıp irdelenmesi, çözüm yollarının bulunması, hedef kitleye aktarılacak iletilerin görselleştirilmesi anlamlandırılması ve bu bağlamda tasarlanması süreçleri göstergebilimsel ilkeler ışığında ele alınmıştır.“Tiyatro Afişlerinin Göstergebilimsel Açıdan İncelenmesi ve Oyun Atölyesi Tiyatrosu İçin Afiş Tasarımları”başlıklı bu tezin birinci bölümünde,“afiş”kavramı ele alınmakta, afiş tasarımında ilkeler, ögeler, çeşitleri ve uygulama alanları, afiş tasarımının tarihi gelişim süreci ve önemi anlatılmaktadır. İkinci bölümünde, genel olarak tiyatro ve“Türkiye'de tiyatro afişlerinin gelişim süreci”ele alınmaktadır. Üçüncü bölümünde,“göstergebilim”kavramları ele alınmaktadır. Dördündü bölümünde, uygulama konusu olarak seçilen“Oyun Atölyesi Tiyatrosu”hakkında bilgiler verilmekte ve söz konusu tiyatro için daha önce tasarlanmış olan afişler göstergebilimsel yaklaşımlarla incelenmektedir. Çalışmanın beşinci ve son bölümünde ise“Oyun Atölyesi Tiyatrosu”için tasarlanan afiş tasarımları, tasarım süreçleri ve açıklamalarıyla irdelenerek verilmektedir. Tiyatro Afişlerinin göstergebilimsel açıdan ele alındığı ve konu ile ilgili uygulamaların yapıldığı bu tez çalışması ile grafik tasarım / görsel iletişim tasarımı alanında uğraş veren araştırmacılara kaynak sağlaması da öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
YEŞILYURT, Sebnem. ''A semiotic analysis of Theatre posters and poster design for Oyun Atölyesi Theatre, Post Graduate Thesis, Ankara, 2018. Poster, has the longest history in between visual communication tools, among graphic design products. Analyzing poster design by semiotic approach will make great contributions to the field of graphic design/ visual communication design. Semantics is an important field of science in interpreting and speculating messages.In this thesis study; the process of designing and visualizing the visual messages given in the poster designs in terms of semiotics, finding the solution ways, visualizing the messages to be conveyed to the target group and designing them in this context are discussed in the light of the semantic principles. In the first chapter of this thesis study titled as“'A semiotic analysis of Theatre posters and poster design for Oyun Atölyesi Theatre. the concept of poster is discussed, principles,items, types and application areas in poster design, historical development process and importance of poster design are explained. In the second chapter; mainly theatre and ”The development process of theatre posters in Turkey are discussed. In the third chapter; the concept of“Semiotics”are discussed. In the fourth chapter; information about the selected as implementation area“Oyun Atölyesi”is given and posters of“Oyun Atölyesi”are examined with semiotic approaches. In the fifth and last chapter; the poster designed for“Oyun Atölyesi”are given by considering their design processes and explanations. With this thesis study, in which the theatre posters are considered in semiotic point of view, its also expected to provide resource to the researchers in the field of graphic design/visual communication. Key Words Theatre, Theatre Posters, Semiotics, Legend, Graphic Design, Visual Design, Communication Design, Oyun Atölyesi Theatre.