Öğretmen adaylarının akıllı telefon bağımlılığına ilişkin algıları
Preservice teachers' perceptions regarding smartphone addiction
- Tez No: 772506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA KOÇ AKRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Akıllı Telefon, Akıllı Telefon Bağımlılığı, Öğretmen Adayları, Addiction, Smartphone, Smartphone Addiction, Teacher candidates
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının akıllı telefon bağımlılığına ilişkin algılarını belirlemektir. Araştırmada paralel karma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 300 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veriler nitel ve nicel olarak toplanmıştır. Nicel boyutta veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, Noyan ve arkadaşları (2015) tarafından geliştirilen Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği-Kısa Formu kullanılmıştır. Nitel verileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu tercih edilmiştir. Nicel veri toplama araçlarından elde edilen veriler bilgisayar programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde ilk olarak normallik testine bakılmıştır. Normallik testi sonucunda, cinsiyet için bağımsız örneklem t-testi ve diğer değişkenler için ANOVA tekniği kullanılmıştır. Nicel boyutta yapılan araştırma sonucunda; cinsiyet, bölüm, sınıf ve akıllı telefon kullanım deneyimi değişkenlerine göre akıllı telefon bağımlılığı puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmezken; aylık tüketilen internet miktarı, günlük kullanım süresi (saat) ve kullanım amacı değişkenine göre akıllı telefon bağımlılığı puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmüştür. Nitel veriler ise, içerik analizine tabi tutulmuştur. Nitel boyutta ise katılımcıların akıllı telefon bağımlılığı sonucunda; iletişim kanallarını etkili kullanamadıkları, zaman faktörünü göz ardı ettikleri, bilişsel ve duyuşsal süreçleri yönetemedikleri ve teknolojiyi kullanmakta sorunlar yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the perceptions of prospective teachers about smartphone addiction. Parallel mixed design was used in the research. The study group of the research consists of 300 teacher candidates studying at the Faculty of Education of Siirt University in the 2021-2022 academic year. In the research, data were collected both qualitatively and quantitatively. The Personal Information Form developed by the researcher and the Smartphone Addiction Scale-Short Form developed by Noyan et al. (2015) were used as quantitative data collection tools. In order to collect qualitative data, the Semi-Structured Interview Form developed by the researcher was preferred. The data obtained from the quantitative data collection tools were analyzed using a computer program. In the analyzes, the test of normality was first examined. As a result of normality test, independent sample t-test was used for gender and ANOVA technique was used for other variables. As a result of the quantitative research; while there was no significant difference between smartphone addiction scores according to gender, department, class and smartphone usage experience variables; there was a significant difference between smartphone addiction scores according to monthly consumed internet amount, daily usage time (hours) and usage purpose variable. Qualitative data were subjected to content analysis. In the qualitative dimension, as a result of the smartphone addiction of the participants; it was concluded that they could not use communication channels effectively, ignored the time factor, could not manage cognitive and affective processes, and had problems in using technology.