İbn Hazm'ın iman ile ilgili görüşleri
Ibn Hazm's views on faith
- Tez No: 772542
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SERDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Faith, Islam, Deed, Major Sin, Takfir
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sahabe döneminden günümüze kadar tartışılan imanın mâhiyeti konusunda Kur'ân ve sünnete uygun ve makul bir görüş ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çerçeve de mezheplerin farklı görüşler ortaya koyması sonucunda imanın mâhiyetiyle ilgili çeşitli tanımlar ortaya çıkmıştır. İman meselesinde çeşitli tanımların olması ve birlikteliğin sağlanamaması Müslümanlar arasında fikir ayrılığını ortaya çıkarmıştır. Mezheplerin iman tanımlarıyla bağlantılı olarak amel ile iman arasındaki ilişki, iman ve İslâm'ın aynı olup olmadığı ve büyük günah işleyen kimsenin durumu gibi konular âlimler arasında tartışılmıştır. İmanla ilgili tartışılan konularda ortaya çıkan görüş ayrılıkları bazen Müslümanların birliğinin dağılmasına bazen de birbirlerini tekfir ederek dışlamalarına sebep olmuştur. İman ve imanla ilgili konularda görüş ortaya koyan âlimlerden birisi de İbn Hazm'dır. İmanı“kalb ile tasdik, dil ile ikrar ve uzuvlarla amel etmek”şeklinde tanımlayan İbn Hazm birçok âlimden farklı olarak Zâhirî anlayışı kabul eder ve görüşlerini de bu çerçeveden ortaya koyar. Bizde çalışmamızda İbn Hazm'ın iman ve imanla ilgili görüşlerini ifade etmeye çalışacağız. Yaşadığı dönemde çığır açmış yeni bir yol ve yöntem benimsemiş olan İbn Hazm'ı çalışmamızın konusu edinmemiz bu değerli âlimi hem yakından tanımamıza hem de farklı bir bakış açısının ve anlayışın farkında olmamıza vesile olacaktır
Özet (Çeviri)
It has been tried to put forward a reasonable and appropriate idea in accordance with the Qur'an and Sunnah about the nature of faith, which has been discussed until today in the period of the Companions. In this framework, as a result of the different opinions of the sects, various types related to the nature of faith emerge. The existence of various definitions on the issue of faith and the inability to achieve unity has revealed the difference of ideas among the Muslims. In connection with the definitions of faith of the sects, issues such as the relationship between deeds and faith, whether faith and Islam are the same, and the case of seeing a major sin and no one have been discussed among scholars. The disagreements that arose about the explanation that was discussed about faith, sometimes led to the disintegration of the unity of Muslims and sometimes to their exclusion by takfir. Ibn Hazm is one of the scholars who put forward opinions on faith and matters related to faith. Ibn Hazm, who defines faith as“confirming with the heart, confessing with the tongue and acting with the limbs”, unlike many scholars, accepts the apparent understanding and presents his opinions from this framework. In our work, we will try to express Ibn Hazm's ideas on faith and belief. Taking Ibn Hazm as the subject of our study, who adopted a groundbreaking new way and method in his lifetime, will enable us to get to know this valuable scholar closely and to be aware of a different perspective and understanding.