Kırım–Tatar sahasına ait karışık dilli bir tıp risalesi
A mixed-language medical treatise belonging to the Crimea-Tatar field
  1. Tez No: 772655
  2. Yazar: TARIK TOPAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ HALÛK AKALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: tıp metinleri, Kıpçak Türkçesi, karışık dilli eserler, medical texts, Kipchak Turkish, mixed dialect works
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Özel dilin, bir dilin farklı alanlarda yazılmış eserlerinin ses ve şekil özellikleri, söz varlığı ve söz dizimi bakımlarından dönemin standart dilinin farklı yönlerini ortaya koyabildiği görülmektedir. Bir alana ait söz varlığı dilin farklı coğrafyalarındaki kullanımlarından ve söz varlığından aldığı birikimlerle zenginleşir. Tıp dili de bu bu özel dillerden biridir. Tıp metinleri üzerine Eski Anadolu Türkçesi sahasında kaleme alınmış eserler üzerine çokça çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar sayesinde hatırı sayılır bir söz varlığı elde edilmiştir. Diğer taraftan Kuzey ya da Doğu Türkçelerine ait tıp çalışmalarının azlığı da dikkate değerdir. Çalışmaya konu olan risale de dil özellikleri bakımından karışık dillilik özellikleri gösteren bir tıp risalesidir. Risale öz itibarıyla cüzzam hastalığı özelinde zührevî hastalıklarla ilgili bilgiler vermekte, bu hastalıkların belirtileri ve tedavileri için kullanılması gereken ilaçların terkiplerini, tedavi yöntemlerini anlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is seen that the special language can reveal different aspects of the standard language of the period in terms of sound and morphological features, vocabulary and syntax of the works of a language written in different fields. Vocabulary belonging to a field is enriched by the use of the language in different geographies and the accumulation of vocabulary. The medical language is one of these special languages. There have been many studies on medical texts written in the field of Old Anatolian Turkish. Thanks to these studies, a considerable vocabulary has been obtained. On the other hand, the scarcity of medical studies of North or East Turkish is also noteworthy. The treatise, which is the subject of the study, is a medical treatise showing mixed linguistic features in terms of language features. In essence, the treatise gives information about leprosy and venereal diseases, explains the symptoms of these diseases, the compositions of the drugs that should be used for their treatment, and the treatment methods.