Vadi hadisinin isnad ve metin yönünden değerlendirilmesi
The Valley hadith evaluation in terms of isnad and text
  1. Tez No: 772677
  2. Yazar: ŞEYMA SARIYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, İnsan, Vadi, Mal, Tevbe, Nesh, Hadith, Human, Valley, Property, Repentance, Abrogation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Hz. Peygamber'in sade yaşamı, genelde tüm insanlık özelde ise Müslümanlar için büyük bir önem arz etmektedir. Bu bağlamda günümüz dünyasında giderek artış kaydettiği gözlemlenen mal ve mülk düşkünlüğü temayülüne dikkat çekilebilir. İşte bu araştırma; sözü edilen yönelişe işaret ettiği belirlenen“Vadi hadisi”nin sened, metin ve içerik değerlendirilmesini konu edinmektedir. Öncelikle sened ve metin incelemesinin yapıldığı Birinci Bölüm için Kütüb-i Tis'a kaynaklarının taranmasıyla başlatılan ve belirli gerekçelerle sayısı 12'ye çıkarılan temel hadis kaynaklarında Vadi hadisinin 14 sahâbî râviden toplam 40 rivayetine ulaşılmıştır. Sened ve metin tetkikleri neticesinde Vadi hadisinin 2 sebeb-i vürûd, 3 sebeb-i îrâd bilgisi olduğu saptanmıştır. İçerik değerlendirmesine tahsis edilen İkinci Bölüm'de; Vadi hadisi metni dünya malı, hırs ve dünyevileşme, tevbe, fıtrat konuları üzerinden anlaşılmaya çalışılmıştır. Ayrıca Vadi hadisiyle ilgili öncelikli tartışma başlıkları olan hadis metninin kaynağı ve nesh tartışmalarıyla ilişkisi problemleri üzerinde durulmuştur. Neticede ise; insanoğlunun ruhunu mal ve servet edinme tutkusunun sarmaması gerektiği mesajını taşıyan bu metnin, esasen nebevî kaynaklı bir hadis olduğu kanaatine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The simple life of the Prophet is of great importance for all humanity in general and Muslims in particular. In this context, attention can be drawn to the tendency to fondness for goods and possessions, which is observed to increase gradually in today's world. Here is this research; It deals with the evaluation of the text, the text and the content of the“Vadi hadith”, which is determined to point to the aforementioned trend. In the main hadith sources, which were started with the scanning of the Kutub-i Tis'a sources for the First Chapter, in which the evidence and text analysis were made, and the number of which was increased to 12 for certain reasons, a total of 40 narrations of the Wadi hadith from 14 companion narrators were reached. As a result of the test and text analysis, it has been determined that the Wadi hadith has 2 reasons for würûd and 3 reasons for îrâd. In the Second Chapter dedicated to content moaning; The text of the valley hadith has been tried to be understood through the subjects of worldly property, greed and worldliness, repentance and nature. In addition, the source of the hadith text, which is the primary discussion topic about the Wadi hadith, and the problems of its relation with the abrogation discussions are emphasized. As a result; It has been concluded that this text, which carries the message that the soul of human beings should not be surrounded by the passion of acquiring goods and wealth, is essentially a hadith of prophetic origin.