Belediyelere kayyım atanması uygulamasının seçmen davranışları üzerindeki etkilerinin analizi
Analysis of the effects of appointment of appointment of tester to municipalities on voter behaviors
  1. Tez No: 772704
  2. Yazar: CENGİZ GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BAHARÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İdari Vesayet, Kayyım, Belediye, Seçmen Davranışı
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Türkiye'de 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe teşebbüsünden sonra olağanüstü hal ilan edilmiş ve 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile merkezî yönetim sahip olduğu vesayet yetkisini kullanarak belediyelere kayyım atanması uygulamasına başlamıştır. Terörle mücadele yöntemi olarak tercih edilen uygulama 31 Mart 2019 mahalli idareler seçimlerinden sonra da devam etmiştir. Bu çalışmanın konusu kayyım uygulamasının seçmen davranışları üzerinde meydana getirdiği değişimi incelemektir. Bu çalışmanın teorik kısmında seçmen davranışı, idari vesayet ve kayyım kavramları incelenmiş; Türkiye'de belediyeler üzerindeki vesayet denetimi ve kayyım uygulaması ayrıntılı olarak araştırılmıştır. Ardından kayyım atanan belediyelerin 30 Mart 2014 ve 31 Mart 2019 seçim sonuçları karşılaştırılarak analizleri yapılmıştır. Son olarak araştırma yapılan belediyelerin yerleşim yerlerinde yaşayan seçmenlere anket yapılarak kayyım uygulamasının seçmen üzerinde yaptığı davranış değişikliği analiz edilmiştir. Yapılan analiz ve araştırma sonucunda, belediyelere kayyım atanması uygulamasının seçmenler üzerinde siyasal iktidar lehine bir değişim yaratmadığı görülmüştür. İki partili bir siyasal mücadelenin yaşandığı bölgede, seçmenlerin parti odaklı ve ideolojik olarak tercih yansıttıkları görülmüştür. Belediye seçimlerinde seçmen tercihlerinin aşiret, aile, dinî inanç, parti lideri, aday profili faktörlerinden etkilenme düzeyinin de azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the coup attempt on 15 July 2016 in Turkey, a state of emergency was declared and with the Decree Law No. 674, the central government started the practice of appointing trustees to municipalities by using its tutelage authority. The practice, which was preferred as a method of war on terrorism, continued after the 31 March 2019 local administration elections. The aim of this study is to examine the change caused by the trustee practice on voter behaviors. At the theoretical part of this study, the concepts of voter behavior, administrative tutelage and trustee were examined after that the tutelage control and trustee practice on municipalities in Turkey were investigated in detail. Then, two local election results, 30 March 2014 and 31 March 2019, of the municipalities where trustees were appointed were compared and analyzed. Finally, the change in the behavior of the trustee application on the voters was analyzed by taking survey on the voters living at the mentioned municipalities. As a result of the analysis and research, it was seen that the application of the appointment of trustees to the municipalities did not create a change in favor of the rulership on the voters. In the region where there is a two-party political struggle, it has been observed that the voters reflect a party-oriented and ideological preference. It has been determined that the level of influence of voter preferences by tribe, family, religious belief, party leader and candidate profile factors decreases in municipal elections. Abstract: Administrative Tutelage, Trustee, Municipality, Voter Behavior.