Signifying practices of gender images in caricature as a product of popular culture: Case study 'Bayan Yanı' caricature magazine
Popüler kültür ürünü olan karikatürde toplumsal cinsiyet imgelerinin anlamlandırılma pratikleri: Örnek vaka Bayan Yanı karikatür dergisi
- Tez No: 772710
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM ERİNÇMEN KÂNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, postmodern feminizm, popüler kültür, feminizm ve popüler kültür, mizah, karikatür, Feminism, postmodern feminism, popular culture, feminism and popular culture, humor, caricature
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 389
Özet
Kültür ve ideoloji arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır ve egemen ideolojiler kendi kültürünü yaratmaya çalışır. Egemen ideolojilerin ürettiği kültürün aksine popüler kültür kendini yeniden üretir ve kendi fikir sistemini belirler. Popüler kültürün bireylerin temsil edilme sürecinde önemli bir rolü bulunmaktadır ve popüler kültür, yıllardır feminist çalışmaların önemli konularından biridir. Eleştiri ve söylenmeyeni farklı bir şekilde söyleme özellikleri mizahın birçok özelliği arasındadır. Yüzyıllardır haklarını arayan ve sesini duyurma mücadelesi veren kadınlar için mizah, seslerini duyurabildikleri ve söylemek istediklerini söyleyebildikleri bir alan olmuştur. Kadın karikatüristler ve mizahçılar tarafından hazırlanan ve ağırlıklı olarak kadınlara odaklanan karikatür / mizah dergisi Bayan Yanı, sadece Türkiye'de de il tüm dünyada erkekler tarafından domine edilen karikatür alanında hem kadın karikatüristlere hem de kadın mizah okurlarına farklı bir alan açmıştır. Bu bağlamda popüler kültür ürünü olan karikatürde kadın ve tüm tüm performatif cinsiyetlerin temsilindeki eksik, çarpık, yanlı ve farklı temsilleri kapsayan bir kavram olarak anamorfik temsil başlığı altında, kadın imgesinin karikatürdeki temsilinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında derginin 2011-2022 yılları arasında yayınlanan 121 adet kapak karikatürü incelenmiştir. Araştırma yöntemi olarak içerik analizi, söylem analizi, görsel analiz ve derinlemesine görü me analizini içeren açıklayıcı sıralı karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bayan Yanı karikatür dergisi kadınlara karşı bir direniş alanı oluştursa da derginin baskın heteroseksüel söylemi yeniden ürettiği ve ayrıca bu söylemi güçlendirdiği önemli bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
There is a significant relationship between culture and ideology. Ruling ideologies attempt to create its own culture. On the contrary popular culture recreates itself, and determines its own idea system. The meaning of popular culture is tried to be trivialized. In fact popular culture has an important role on the process of representation of individuals'. Popular culture has been one of the important subjects of feminist studies over the years. Among the many functions of humor, it has the features of both criticism and saying the unsaid in a different way. For women who have been seeking rights and struggling to be heard for centuries, humor has been a field where women can make their voices heard and say what they want to say. The caricature / humor magazine Bayan Yan , which is prepared by women caricaturists and humorists and mainly focuses on women, has opened a different field for both women caricaturists and women humor readers in the field of caricatures, which is dominated by men not only in Turkey but also in the world. In this context, it is aimed to examine the representation of the women images in the caricature, under the title of anamorphic representation, as a concept that includes the missing, distorted, incorrect and different representations of women and all performative genders in the caricature, which is a product of popular culture. Within the scope of the research, 121 cover caricatures of the magazine published between 2011-2022 were examined. Explanatory sequential mixed research method, which includes content analysis, discourse analysis, visual analysis and indepth interview analysis, was used as a research method. Despite the fact that the caricature magazine Bayan Yan created a field of resistance to women, it is among the important findings that the magazine reproduced and reinforced the dominant heterosexual discourse.