Akut alkol kullanımının görgü tanığı belleğinin yanılabilirliğine etkisi üzerine bir meta-analiz
A meta-analysis of the effects of acute alcohol consumption on the fallibility of eyewitness memory
- Tez No: 772739
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKAİ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Görgü Tanıklığı, Yanılabilirlik, Alkol, Görgü Tanığı Belleği, Eyewitness Testimony, Fallibility, Alcohol, Eyewitness Memory
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Görgü tanığının yanlış tanımlaması, haksız mahkûmiyetlere çok büyük ölçüde katkıda bulunan bir faktördür. DNA aklamalarının büyük bir çoğunluğu görgü tanığının yanlış tanımlanmasını içermekte ve bu da onu bu yanlış mahkûmiyetlerin önde gelen nedeni haline getirmektedir. Görgü tanığı belleğini etkileyen çok fazla sayıda faktör vardır. Bu çalışmada bu faktörlerden biri olan alkol etkisini incelemek amacıyla bir meta analiz yapılmıştır. Alkol ve görgü tanıklığı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmaların azlığı, Türkçe literatürde konu ile alakalı hiç çalışma bulunmaması bu çalışmayı önemli kılan faktörlerdendir. Alkol kullanımının görgü tanıklığına olan etkisini inceleyen 11 adet çalışma analiz edilmiş; alkol kullanımının hatırlanan doğru ayrıntı sayısını azalttığı ve hatırlanan yanlış ayrıntı sayısını arttırdığı bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca akut alkol kullanımının hatırlanan ayrıntıların kesinlik oranını düşürdüğü bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Eyewitness misidentification is a major contributing factor to wrongful convictions. According to the Innocence Project, 69% of DNA exculpations – 252 out of 367 cases – involve eyewitness misidentification, making it the leading cause of these wrongful convictions. There are many factors that affect eyewitness memory. In this study, a meta-analysis was conducted to examine the effect of alcohol, which is one of these factors. The scarcity of studies examining the relationship between alcohol and eyewitnesses and the absence of any relevant studies in the Turkish literature are among the factors that make this study important. 11 studies examining the effect of alcohol use on eyewitness testimony were analyzed; It was found that alcohol use decreased the number of correct details recalled and increased the number of incorrect details recalled. In addition, it was found that acute alcohol use reduces the accuracy of remembered details.