İzmir ili park ve bahçe alanlarında bulunan bitki paraziti nematod türleri üzerine taksonomik araştırmalar
Taxonomic research on plant parasitic nematode species at park and recreation areas in Izmir
- Tez No: 772738
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ALPER SUSURLUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitki paraziti nematodlar, taksonomi, park, rekreasyon, İzmir, Türkiye, Plant parasitic nematode, taxonomy, garden, recreation, Izmir, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Bu çalışmada İzmir İli' nin Konak, Bornova, Çiğli ve Balçova merkez ilçelerinde yer alan ve bitki çeşitliliğinin fazla olduğu park ve rekreasyon alanlarındaki bitki paraziti nematod türlerinin faunistik ve taksonomik olmak üzere iki bölümde incelemesi yapılmıştır. Tez örneklemeleri 2015-2017 yılları arasında ergin bitki paraziti nematod türlerinin yaygın olarak bulunduğu Nisan ve Ekim aylarında yapılmıştır. Belirlenen yerlerden toprak ve kök örnekleri alınmıştır. Alınan bu örneklerden ekstrakte edilen bitki paraziti nematod türlerinin daimi preparatları hazırlanarak morfolojik ve allometrik ölçüm değerleri ile morfometrik karakterler kullanılarak teşhisleri yapılmıştır. Tespit edilen türlerin sinonim isimleri, gözlemlenen varyasyonlar tespit edildiği konukçu bitkiler ve habitatları hakkındaki literatür kayıtları verilmiştir. Çalışmanın sonucunda; Tylenchida, Dorylaimida, Aphelenchida takımlarına bağlı 4 alttakım, 2 aratakım, 8 üstfamilya, 11 familya, 14 altfamilya ve 18 cins' e bağlı toplam 41 tür teşhis edilmiştir. Tespit edilen türlerden Coslenchus polonicus, Ditylenchus medicaginis, Helicotylenchus erythrinae, Rotylenchus fragaricus, Psilenchus curcumerus, Psilenchus pini ve Paratylenchus pedrami sb. nov. Türkiye nematod faunası için yeni kayıt niteliğindedir. Çalışmada en sık karşılaşılan türler olarak ilk 5 sırayı Boleodorus thylactus, Pratylenchus penetrans, Paratylenchus pedrami sp. nov., Helicotylenchus pseudorobustus, Helicotylenchus multicinctus almıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, plant parasitic nematode species in parks and recreation areas, where plant diversity is high, in Konak, Bornova, Çiğli and Balçova central districts of İzmir province were investigated in two parts: faunistic and taxonomic. Thesis samples was collected during April and October, when adult plant parasitic nematode species were mostly found between 2015 and 2017 years. Soil and root samples were taken from the determinated places. Plant parasitic nematodes species extracted from the samples were prepared permanently slides and identified by using morphological and allometric measurement values and morphological characters. Synonyms of the identified species, the observed variations, in which plant they were detected in the scope of the study, literature records about their distribution and habitats are given. As a result of the study; A total of 41 species were identified which species belonging to 4 suborders, 2 intermediate orders, 8 superfamilies, 11 families, 14 subfamilies and 18 genera of Tylenchida, Dorylaimida, Aphelenchida orders. Among the detected species, Coslenchus polonicus, Ditylenchus medicaginis, Helicotylenchus erythrinae, Rotylenchus fragaricus, Psilenchus curcumerus, Psilenchus pini and Paratylenchus pedrami sb. nov. are new records for the nematode fauna of Turkey. As the most common species encountered in the study, the top 5 are respectively: Boleodorus thylactus, Pratylenchus penetrans, Paratylenchus pedrami sp. nov., Helicotylenchus pseudorobustus, Helicotylenchus multicinctus.