Klasik Türk şiirinde ev eşyaları
Household items in classical Turkish poetry
  1. Tez No: 772805
  2. Yazar: LEVENT SARIÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İÇLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan şiiri, gündelik hayat, eşya, ev eşyası, mahalli unsurlar, eski âdetler, Osmanlı gelenekleri, inançlar, Divan poetry, daily life, goods, household items, local elements, old customs, Ottoman traditions, beliefs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 416
Özet
Klasik Türk şiirinde şairlerin benzetmelerine vasıta yaptığı soyut ve somut birçok öge bulunmaktadır. Somut birer öge olan ve gündelik hayatta kullanılan ev eşyaları klasik Türk şiirinin her bir türünde kendine yer bulmuştur. Divanlar, 13. yy.dan 19. yy. a kadar yazılmaya devam etmiş olan klasik Türk şiiri içerisinde içerik zenginliği ile öne çıkmıştır. Bu çalışmamızda her bir asırdan muhtelif şairlere ait yaklaşık kırk divan taranmıştır. Tarama sonucunca çıkarılan ev eşyaları; aydınlatma, sergiler ve yaygılar, mahfazalar, temizlik, mutfak eşyaları ve müteferrik ev eşyaları başlıkları altında sınıflandırılıp kendi içlerinde bölümlendirilmiştir. İçerisinde ev eşyası geçen beyitlerden örnekler verilerek nesre çevirileri yapılmıştır. Bu beyitlerin ev eşyalarıyla ilgili anlam ilişkileri ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca ev eşyaları bağlamında beyitlerde tespit edilen deyim, âdet, gelenek, gündelik hayattan sahneler ve mahalli unsurlarla ilgili açıklamalarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In classical Turkish poetry, there are many abstract and concrete elements used by poets as a means for their similes. Household items used in daily life, which are concrete items, have found their place in every genre of classical Turkish poetry. In classical Turkish poetry which continued to be written from the 13th century to the 19th century, divan poetries stand out with their richness of content. In this study, approximately forty divan poetries belonging to various poets from each century were reviewed. The household items found as a result of the review were classified under the headings of lighting, rugs and mats, cases, cleaning, kitchenware, and various household items and divided into sections within themselves. Examples of couplets including household items were given, and prose translations were made. The semantic relations of these couplets with household items were revealed. Furthermore, explanations were made about idioms, customs, traditions, scenes from daily life, and local elements identified in the couplets within the context of household items.