1836 tarihli Çıldır eyaleti Nefs-î Çıldır Sancağı Nüfus Defteri tahlili ve transkripsiyonu
Dated 1836 Population Book of Sanjak Çıldır in the province of Çıldır
  1. Tez No: 772808
  2. Yazar: NEJDET KANBİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eyalet, Nefs-î Çıldır, Nüfus, Defter, State, Nefs-i Çıldır, Population, Notebook
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Çıldır, bulunduğu konum itibariyle bir geçiş bölgesi olarak yazılı tarih öncesinden bu yana insan yaşamının izlerini taşıyan önemli coğrafyada yer almaktadır. Kafkaslar ile Anadolu coğrafyasının buluştuğu bu nokta, aynı zamanda kültürel-toplumsal buluşmaların-geçişlerinde kavşak noktasıdır. İnsan yaşamının ilk kanıtlarının, (Başköy Kaya Resimleri) devamında tüm tarih kesitlerindeki toplumların yaşam süreçlerinin kesintisiz olarak var olduğu bu coğrafya, birçok medeniyete ve egemenliklere ev sahipliği yapmıştır. 16. yüzyılın ikinci yarısında, İran Türk-Safavi egemenliğinden Türk-Osmanlı Devleti egemenliğine geçen Çıldır, bölgenin fethi ile kurulan eyalete de ismini vermiştir. 1836 yılında yapılmış olan Çıldır Eyaleti, Nefs-î Çıldır Sancağı Erkek Nüfus Sayımı Defteri kayıtları Osmanlı Arşiv belgelerine dayalı olarak transkribe edilmiştir. Çıldır eyaletinin kuruluşundan sonra yapılan 1595 tarihli tahrir kayıtlarına ve 1928 tarihli Son Teşkilatı Mülkiye'de Köylerimiz kitabına da başvurularak zaman içerisindeki kimi değişiklikler tahlile çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Çıldır, as a transition zone due to its location, is located in an important geography that has traces of human life since prehistoric times. This point, where the Caucasus and Anatolian geography meet, is also the crossroads of cultural-social meetings-transitions. This geography, where the first evidence of human life (Başköy Rock Paintings) and the life processes of societies in all historical sections has existed uninterruptedly, has hosted many civilizations and dominations. In the second half of the 16th century, Çıldır, who passed from the Iranian Turkish-Safavi domination to the Turkish-Ottoman Empire, also gave its name to the province that was established with the conquest of the region. The records of the Nefs-i Çıldır Sanjak Male Census Book of Çıldır Province, which was made in 1836, were transcribed based on Ottoman Archive documents. Some changes over time were analyzed by referring to the cadastral records dated 1595 made after the establishment of the province of Çıldır and the book“Our Villages in the Last Organization of Mulkiye”dated 1928. How happy if it has contributed to the history of our land, like a drop in the ocean.