Meslek mensuplarının adli muhasebeye bakış açısı: Gaziantep ili örneği
Perspective of professionals on forensic accounting: Gaziantep province example
  1. Tez No: 772807
  2. Yazar: CEBRAİL AYAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE KIYMAZ KIVRAKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Muhasebe, Adli Muhasebecilik Mesleği, Hile, Avukat, Muhasebeci, Forensic Accounting, Forensic Accountant Profession, Cheat, Lawyer, Accountant
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Teknolojinin gelişmesi ile işletmeler birbirine karşı rekabet üstünlüğü savaşına girmiştir. Bunun sonucunda ise hile ve yolsuzluk gibi durumlar sıklıkla gün yüzene çıkmaktadır. Hile, yolsuzluk ve diğer işlenen mali suçların ortaya çıkarılması için ise adli muhasebeye ihtiyaç bulunmaktadır. Adli muhasebe; mali suçlar, hile ve yolsuzlukların tespitinin sağlanması yönüyle yargı mercileri için önemli bir alandır. Adli muhasebe alanında hukuk ve muhasebe birlikte hareket etmektedir. Adli muhasebenin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için geleneksel muhasebe haricinde muhasebe teorileri, denetim, suç araştırma, kanıt toplama, istatistik, istihbarat, kriminoloji, psikoloji gibi birçok uzmanlık alanı adli muhasebe çalışmalarına destek olmaktadır. Çalışmanın amacı Gaziantep ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensupları ve avukatların adli muhasebeye yönelik algılarının tespit edilmesidir. Bu amaca yönelik olarak çalışmanın birinci bölümünde adli muhasebeye ilişkin temel kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde adli muhasebede hata ve hile unsuru incelenmiş ve hilenin önlenmesinde adli muhasebenin rolü aktarılmıştır. Üçüncü bölümde ise Gaziantep ilinde bulunan avukat ve muhasebe mesleğini ifa eden kişilerin adli muhasebe alanına bakış açıları tespit edilmiştir. 341 avukat ve 325 muhasebe meslek mensubuna yüz yüze anket uygulanmıştır. Sonuç olarak avukat ve muhasebe meslek mensuplarının adli muhasebecilik mesleği hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığı, yargısal anlamda yetersiz olduğu ve adli muhasebecilik mesleğine çok fazla ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, businesses have entered a war of competitive advantage against each other. As a result, situations such as cheating and corruption often come to the fore. Forensic accounting is needed to detect fraud, corruption and other financial crimes. Forensic accounting is an important branch of science for judicial authorities in terms of detecting financial crimes, fraud and corruption. Law and accounting act together in the field of forensic accounting. In order to carry out forensic accounting in a healthy way, many areas of expertise such as accounting theories, auditing, crime research, evidence collection, statistics, intelligence, criminology, psychology, apart from traditional accounting, support forensic accounting studies. The aim of the study is to determine the perceptions of accounting professionals and lawyers operating in Gaziantep province towards forensic accounting. For this purpose, in the first part of the study, the basic concepts of forensic accounting are explained. In the second part, the error and fraud element of forensic accounting is examined and the role of forensic accounting in the prevention of fraud is explained. In the third part, the perspectives of lawyers and accounting professionals in Gaziantep province on the field of forensic accounting were determined. A face-to-face questionnaire was applied to 341 lawyers and 325 accountants. As a result, it has been determined that lawyers and accounting professionals do not have sufficient knowledge about the forensic accounting profession, they are insufficient in the judicial sense and there is a great need for the forensic accounting profession.