Elektrikli araçların çevresel duyarlılığının ve kamu altyapısının incelenmesi
Investigation of environmental sensitivity and public infrastructure of the electric vehicles
- Tez No: 772861
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA AYDIN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli Araç, Yeşil Lojistik, Çevresel Duyarlılık, Electric Vehicle, Green Logistics, Environmental Awareness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çevresel sorunlar, ulaşım sektörünü daha çevre dostu teknolojilere geçmeye zorlamaktadır. Ulaşım sektöründen kaynaklanan emisyonların tüm dünyada artan hareketlilik ile küresel sera gazı emisyonları içeresindeki payı giderek artmaktadır. Karayolu taşımacılığı sera gazı emisyonlarında en büyük paya sahip olan alanlardan biridir ve bu alanda küresel anlamda atılacak adımlar büyük bir öneme sahiptir. Bu hususta elektrikli araçlar yeşil bir ulaşım çözümü olarak kabul edilmektedir. Gelişen elektrikli araç teknolojisi, daha fazla mesafe kat etmeyi sağlayacak gelişmiş pillerin ve bu pillerin daha hızlı şarj edilmesini sağlayacak gelişmiş şarj istasyonlarının tasarlanmasını zorunlu kılmaktadır. Elektrikli araç şarj istasyonlarının yapımı, elektrikli araç endüstrisinin tüm yaşam döngüsü boyunca önem taşımaktadır. Bunun yanında, elektrikli araç şarj istasyonları için uygun bir alan ve kapasite elektrikli araç endüstrisinin sürdürülebilir gelişimini de teşvik etmektedir. Dünya genelinde elektrikli araçların ve şarj altyapısının geliştirilmesine, bataryaların geri dönüşümünün sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılmakta ve yeşil bir ekonomiye geçiş desteklenmektedir. Bu çalışmada fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılması ve çevrenin korunması bağlamında büyük bir öneme sahip olan elektrikli araçların gelişimi, çevresel duyarlılığı ve altyapısı dikkate alınmış, alanında uzman kişilere belirli sorular yöneltilerek derinlemesine mülakat yapılmıştır. Daha sonra bu veriler düzenlenmiş, çeşitli analiz birimlerine ayrılarak sentezlenmiş, kriterler belirlenmiş ve çok kriterli karar verme tekniklerinden Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) kullanılarak kriterler arasında ağırlıklandırma yapılmıştır, analiz sonucuna dayanarak önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Environmental problems force the transportation sector to switch to more environmentally friendly technologies. The share of emissions originating from the transportation sector in global greenhouse gas emissions is increasing with the increasing mobility all over the world. Road transport is one of the areas with the largest share in greenhouse gas emissions, and the steps to be taken globally in this area are of great importance. In this regard, electric vehicles are accepted as a green transportation solution. Developing electric vehicle technology necessitates the design of advanced batteries that will enable to travel more distance and advanced charging stations that will enable faster charging. The construction of electric vehicle charging stations is important throughout the entire life cycle of the electric vehicle industry. In addition, a suitable space and capacity for electric vehicle charging stations also promotes the sustainable development of the electric vehicle industry. Worldwide, efforts are made to develop electric vehicles and charging infrastructure, to recycle batteries, and to support the transition to a green economy. In this study, the development, environmental awareness and infrastructure of electric vehicles, which are of great importance in terms of reducing dependence on fossil fuels and protecting the environment, were taken into account and in-depth interviews were conducted by asking specific questions to experts in the field. Then, these data were organized, synthesized by dividing into various analysis units, criteria were determined and weighting was made between the criteria using the Analytical Hierarchy Process, one of the multi-criteria decision making techniques, and suggestions were given based on the analysis result.